Image default

Flakonok és kupakok

Nem mindegy, hogy miben tároljuk a majonézt. És nem csupán a majonézt! Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok alapvető követelményeit uniós rendelet szabályozza. Majonéz terméktesztünk során a csomagolóanyagra is kiterjedt a figyelmünk. Lássuk a részleteket!

Ez is érdekelheti

Nem elsütve a lényeget, de megnyugtatásképpen már az elején leszögezhetjük, hogy a tesztünk során vizsgált 4 majonéz kupakja esetében azok összkioldódási értékei megfeleltek a rendeletben meghatározott határértéknek.

Miből készül?

A kupakok polipropilénből, míg a flakonok polietilén-tereftalátból készültek. A majonéz flakonja és a kupakja azért készül különböző műanyagból, mert különböző igényeknek kell megfelelniük: a kupaknál fontos a nagy szilárdság azért, hogy ne nyomódjon össze, míg a flakonnál éppen ellenkezőleg, a rugalmasabb, lágyabb tulajdonság a lényeg, hogy a majonézt kézzel könnyen ki lehessen nyomni, de mégis megtartsa az alakját.

Követelmények

Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok alapvető követelményeit az 1935/2004/EK rendelet állapítja meg. Ehhez képest speciális, az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU rendelet kifejezetten a műanyagok és műanyag tárgyak egyedi szabályozásával kapcsolatban állapít meg követelményeket pl.: felhasználható anyagok, kioldódási vizsgálatok stb.

Határérték

A kioldódódási vizsgálatokat olyan termékekből lehet elvégezni, melyek még nem érintkeztek élelmiszerrel. Mivel a kupakokat fóliával elzárják az élelmiszertől, ezért belőlük az EU rendeletben előírtaknak megfelelően el lehetett végezni az összkioldódási vizsgálatot. Ez azt mutatja meg, hogy az adott anyagból összesen mennyi a csomagolóanyagból származó összetevő oldódik ki, tekintet nélkül azok kémiai tulajdonságára.  Az EU rendelet a vizsgálatok pontos leírásán és specifikus kioldódási határértékeken kívül meghatároz összkioldódási határértéket is, amely szerint a kioldódott mennyiség nem haladhatja meg a 10 milligrammot az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő felszín egy négyzetdeciméterére számítva (mg/dm2).


Kíváncsi, hogy majonéz tesztünkön megfeleltek-e a termékek a jelölési előírásoknak? Cikkünkből kiderül!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk