Image default

Hogyan lehet homogén egy majonéz?

A majonéz olyan összetevőket tartalmaz, amelyek egymással vegyítve nem tudnának homogén szerkezetet alkotni. Mégis egynemű termékről beszélünk. Hogyan lehet ez? Cikkünkből kiderül!

Emulgeálás

Az emulgeálás olyan homogenizáló művelet, amelynek során egymásban nem oldódó folyadékfázisokat oszlatnak el.

Hogyan lesz egynemű a majonéz?

A majonéz tartalmaz vizes és olajos összetevőket is. Az olaj és a víz keverékét bármennyit is keverjük, két rétegre válik szét. A majonéz azért lesz mégis homogén, mert a tojássárgája tartalmaz olyan felületaktív anyagokat (például lecitint), amelyek az olajcseppeket bevonva azt „vízbaráttá” teszik, és így a víz és az olaj részek el tudnak keveredni.

Ez is érdekelheti

Tudtad -e?

A lecitin állati vagy növényi eredetű élelmiszerekből fizikai eljárásokkal előállított foszfolipidek keveréke, ide tartoznak az enzimek felhasználásával kapott hidrolizált termékek is. Leggyakrabban szójából és napraforgóból állítják elő. A lecitinről még többet olvashat a Nébih E-szám keresőjének segítségével!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk