Image default

Milyen feltételekkel kerülhetnek a kutyák kutyapanzióba?

Panzióba vinné a házi kedvencét? Lássuk, melyek azok a dolgok, amikre gazdiként mindenképpen oda kell figyelnie!

Kisállat Egészségügyi Könyv

A panzióban lévő kutyáknak rendelkezniük kell a kötelező védőoltással, továbbá sok helyen alapfeltételnek számít néhány ajánlott oltás is. Szükség van tehát az oltási kiskönyvre vagy a kisállat útlevélre, amivel igazolni tudja a gazdi az oltások meglétét.

Kötelező a veszettség elleni oltás, az ajánlottak közé pedig többek között a parvovírusos bélgyulladás, a szopornyica, a leptospirózis, a fertőző májgyulladás, a parainfluenza, a lyme-kór és a kennel köhögés elleni védőoltás tartozik. A 81/2002. (IX. 4.) FVM rendelet előírásának megfelelően kötelező a kutyák széles spektrumú féreghajtó szerrel való kezelése is.

Tudta?

Magyarországon a kutyák veszettség elleni rendszeres védőoltását jogszabály írja elő (164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet). A három hónapos kort elért kutyát 30 napon belül be kell oltatni, majd az első oltást követően 6 hónapon belül meg kell ismételni a vakcinázást. Ezután évenként szükséges beoltani az ebeket. (Forrás: Nébih: Kutyakötelesség)

Az oltási kiskönyv és a kisállat útlevél az eb egyedi azonosítására szolgáló mikrochip kódját is tartalmazza. Ennek segítségével rövid idő alatt ki lehet deríteni, hogy ki a kutya gazdája, ezért 2013. január 1-je óta kötelező beültetni a 4 hónaposnál idősebb kutyákba.

Mi az a mikrochip?

Egy szövetbarát kapszulában elhelyezett rizsszem méretű eszköz, ami egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A beültetés injekcióstű-szerű eszközzel történik, melyet csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el, aki egyben köteles regisztrálni a mikrochip, a kutya és a tulajdonos adatait az állami eb adatbázisban. Bárki ellenőrizheti a Nébih nyilvános chipkeresőjében, hogy az állata szerepel-e a nyilvántartásban. (Forrás: Nébih: Kutyakötelesség)

Egészségi állapot

A panziókban kis kedvencünk más kutyákkal is érintkezik, ezért kiemelten fontos, hogy valamennyien egészségesek legyenek. Kizárólag fertőző betegségektől és külső-belső parazitáktól mentes kutyák kerülhetnek a panziókba.

Tulajdonságok

Általában 4 hónapos kor feletti kutyát fogadnak a panziókban. További fontos feltétel, hogy jól szocializált legyen, mivel más állatok és idegen emberek veszik majd körül az ott töltött idő alatt. Különböző viselkedési problémák – például agresszivitás – esetén megtagadhatják a panzióban való elhelyezését. A legtöbb helyen van lehetőség próbanapra is, mely mindkét fél számára hasznos és megnyugtató lehet, hiszen a panzió szakemberei feltérképezhetik a kutyus viselkedési szokásait, a gazdi pedig meggyőződhet róla, hogy megfelelő helyre kerül-e a kedvence.

Egyéb feltételek

A panzió jellegétől függően alapvető feltétel lehet a teljes szobatisztaság és ápoltság is. Létesítményenként változhat, hogy kis- és nagytestű kutyát is el tudnak-e helyezni, ezért ennek is érdemes utánajárni.

Amennyiben (nem fertőző) betegsége van kis kedvencünknek, vagy műtét utáni rehabilitációra szorul, esetleg tüzel, arról feltétlenül értesíteni kell a panzió szakembereit. Ezek az esetek nem feltétlenül kizáró okok, azonban mindenképpen külön egyeztetést igényelnek.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk