Tejeskávé terméktesztünkön többek között azt is megvizsgáltuk, milyen kávét használtak a termékek előállítása során. Ha kíváncsi az eredményekre, olvasson tovább!
A tejeskávék csomagolóanyagán nem kötelező feltüntetni az előállítás során felhasznált kávé fajtáját, viszont 14 termék esetében feltüntetésre került. A jelölés szerint 13 termék Arabica kávét és 1 termék Arabica és Robusta kávét tartalmazott.
Tudta?
A kávékivonat, oldódó kávékivonat, oldódó kávé, instant kávé, kávéextrakt és azonnal oldódó kávé kifejezések ugyanazt jelentik.
A tesztünkben vizsgált termékek nagy része instant kávé felhasználásával készült. Több tejeskávé előállítása során kávésűrítményt használtak fel, amely tartalmazza a kávékivonatot, mindemellett az ízesítőanyagokat és sűrítőanyagokat is.
Tudta?
Az instant kávét őrölt, pörkölt kávéból állítják elő. Ez azt jelenti, hogy csak a kávé oldható és aromás komponenseit tartalmazhatja, semmilyen tartósítószer vagy adalék nem lehet benne.
Először a zöld nyers kávét megtisztítják, megpirítják, majd forró vizet adnak hozzá egy kivonat elkészítéséhez, ezt követően párolják, és óvatosan szárítják a termék minőségének megőrzése érdekében.
Az uniós irányelv átvételével készült Magyar Élelmiszerkönyvben foglaltak szerint a kávékivonat olyan termék, amelyet a pörkölt kávéból kizárólag vizes extrakcióval, különböző koncentrációban nyernek, kizárva mindenféle savas vagy lúgos hidrolízises eljárást. A kivonat tartalmazza a kávé oldódó és aromatikus összetevőit, de tartalmazhat a kávéból származó oldhatatlan olajokat és nyomokban egyéb oldhatatlan anyagokat, amelyeket technikailag lehetetlen eltávolítani.
Ezen fenti szárított kávékivonatok (pl. por, granulátum) esetén legalább 95 tömegszázaléknak kell lennie a kávéból származó szárazanyag-tartalomnak.
Néhány terméknél folyékony kávékivonatot használtak, ahol legfeljebb 55 tömegszázaléknak és több mint 15 tömegszázaléknak kell lennie a kávéból származó szárazanyag-tartalomnak.
Kíváncsi, hogyan szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv a tejeskávékat? Kattintson!
Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv