A sárgarépa (Daucus carota subspecies sativus) az ernyősvirágzatúak rendjébe (Apiales), azon belül a zellerfélék családjába (Apiaceae) tartozik. Sokan nem gondolnák, de a zöldségnövények minőségi kritériumait uniós rendelet határozza meg.
Minőségre vonatkozó minimumkövetelmények
Általánosságban elmondható, hogy a sárgarépa legyen tiszta, ép és egészséges, amelyen nincs romlásra vagy más minőségcsökkenésre utaló jel. Az alap elvárások közé tartozik az is, hogy mentes legyen minden, szemmel látható idegen anyagtól, a nem természetes felületi nedvességtől, kártevőktől, az általuk okozott károktól, valamint idegen szagtól/íztől. Mindemellett a zöldségnövénynek olyan állapotúnak kell lennie, hogy jól bírja a szállítást, majd azt követő árumozgatást.
Ez is érdekelheti
Érzékszervi jellemzők
Külső megjelenését tekintve a jó minőségű répa alakja hosszú, megnyúlt, a csúcsa hegyes. Felülete ép, egészséges, tiszta, sima, nem repedt, nem torz, nem deformálódott.
Színe egyenletes, élénk, érett, fajtára jellemzően narancssárga, foltoktól, elszíneződéstől mentes. Friss, tiszta, édeskés illattal rendelkezik, idegen- és mellékszagtól mentes.
Kellemesen édeskés, kellően aromás, harmonikusan intenzív íze van. Keserű íztől, valamint minden idegen-és mellékíztől mentes.
Friss sárgarépára jellemző állománnyal bír, tapintásra kemény, harapáskor ropogós, harsogós.
Kövesse velünk a Szupermentát, mert hamarosan újabb érdekes cikkekkel, valamint a sárgarépák teszteredményével jelentkezünk!
Forrás: 543/2011/EU rendelet