Image default

Paradicsomfajták

Manapság a fajtanemesítés nagyon gyors ütemben zajlik, így egyre többféle és kedvezőbb tulajdonságú paradicsomfajta vetőmagjaival találkozhatunk a boltok polcain. Az alábbi cikkünkben a vásárlók számára is elérhető koktélparadicsom típusokat és fajtákat mutatjuk be.

A vetőmagokat a 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet szerint a nemesítő vagy a fajtafenntartó szándéknak megfelelően négy kategóriába (szuperelit, elit, certifikált és standard) sorolhatjuk. A négy csoport közül a standard vetőmagokkal találkozhatunk leggyakrabban a boltok polcain, melyek a forgalomba hozatal előtt nem részesülnek hatósági ellenőrzésben, hanem saját jogú minősítéssel minősített vetőmagok. Az utóbbinak ugyanolyan szigorúak kell lennie, mint a hatósági vizsgálatnak, melyek szúrópróbaszerűen ellenőrzésre kerülnek. Minden kistasakos vetőmagnak fajtaazonosnak és fajtatisztának kell lennie.

Az Európai Unió fajtajegyzékében több mint 4 ezer paradicsomfajta szerepel, amelyek Magyarországon is forgalomba hozhatók.

Növekedési típusuk szerint az alábbi csoportba oszthatók:

  • A determinált fajták növekedése 2-6 fürt után leáll. Nem feltétlenül igényelnek támrendszert, nem nőnek magasra. A nagyon alacsony, rövid ízközű determinált fajták cserépben vagy erkélyládában is nevelhetők. Ilyen fajta például a Vilma.
  • A több (4-5, esetleg 6-8) fürt után lezáró fajták egy szárra nevelve 1-1,5 m magasra, vagy hónaljhajtásból tovább nevelve még magasabbra is nőnek. Ez a típus kevésbé elterjedt a koktélparadicsom fajták között.
  • A folytonnövő típusok pedig akár 4-5 méteres magasságra is megnőhetnek. Támrendszeres és fólia sátor alatti termesztésre alkalmasak. Ilyen fajta például a Cherrola F1, Elisir F1.

Tudta?

A fajták melletti F1 kifejezés fajtahibridet jelent. Valamilyen tulajdonságában (akár több is) jobbak, mint a szülőfajták. Az F1 növények magjait nem ajánlatos következő évben elvetni, mert a jó tulajdonságokat kevésbé fogja mutatni a növény.

A koktélparadicsom fajták egyre többféle színben és formában érhetők el. A formájukat illetően lehetnek például körte alakúak, ilyen fajta a Perun. Találkozhatunk még hengeres, gömbölyű és enyhén megnyúlt termésű fajtákkal is. A piros színű paradicsomok mellett előfordulnak sárga (pl. Goldkrone), fekete (pl. Black Cherry) és narancssárga (pl. Nugget) színű fajták is.

Már egyre több paradicsom vetőmag csomagolásán találhatunk információt a fajták ízével kapcsolatban is. A legédesebb fajták közé sorolható például az olasz Zucchero.

Forrás: Dzsudzsák Szilvia, Elekné Ludányi Zsuzsanna, Gölöncsérné Szabó Mónika, Győrfi Norbert, Maknics Zoltán, Papp Lívia, Sándor Tibor, Tormássi Éva, Weiszenburger Józsefné Edit: Háztáji növénytermesztés, 2012; 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet

Korábbi cikkünkben bemutattunk 11+1 koktélparadicsom fajtát. Ha kíváncsi, kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk