Image default

Rajtunk is múlhat a burgonyánk szolanintartalma!

Burgonya termékpróba III.

Aktuális termékpróbánk során különböző hőmérsékleti és fényviszonyok között tároltuk a burgonyákat. Lássuk, hogyan változott mindezek hatására a szolanintartalmuk!

A szolanin a burgonyában természetes módon előforduló káros anyag, melynek fogyasztása (határérték alatti tartalom esetén) nem jelent biztonsági kockázatot. A növény csíráiban, illetve a héja körül fordul elő a legmagasabb koncentrációban. A megfelelően termesztett és kezelt, egészséges burgonya gumói minimális mennyiségben tartalmazzák ezt az anyagot.

Többet szeretne tudni a szolaninról? Kattintson!

Októberben – a felmérésünk kezdetekor – a szakembereink megmérték egy-egy „A”, „B” és „C” típusú burgonya szolanintartalmát, majd eltérő tárolási körülmények közé helyezték azokat. Ezt követően a novemberi és a januári mérések arra irányultak, hogy kiderüljön, hogyan változik a krumplikban lévő szolanin mennyisége a különböző raktározási/tárolási körülmények hatására.

A burgonyák szolanintartalmát több tényező is befolyásolja. Az érettségi foka mellett (az éretlen és a túlérett burgonyában is több a szolanin) a tárolási körülmények is döntő fontosságúak. Meghatározó, hogy a növények természetes vagy mesterséges fényt kapnak-e, illetve fontos az is, hogy milyen hőmérsékleti viszonyok között tároljuk őket.

Ebben a vizsgálatban az ún. hűvös hely a burgonyák kb. 8-10 fokon való elhelyezését jelentette, míg az ún. meleg helyen kb. 20-25 °C volt. A világos helyen raktározott krumplik természetes fényt kaptak.

A különféle elhelyezési kondíciók a következők voltak:

 • hűvös és világos
 • hűvös és sötét
 • meleg és világos
 • meleg és sötét helyen tárolva.
Lássuk az eredményeket!
Kezdő értékek:

Termékpróbánk kezdetén a „B” típusú burgonya szolanintartalma volt a legmagasabb: 30,5 mg/kg. Az „A” típusúnál 17,7 mg/kg-ot mértek, míg a „C” típusúnál 5,0 mg/kg alatti volt a szolanin mennyisége.

Nézzük, hogyan változtak ezek az értékek a tárolás hatására!

Hűvös és világos hely
 • A novemberi mérések a következő eredményeket mutatták: legnagyobb mértékben a „C” típusú burgonyában nőtt a szolanin mennyisége, de az „A” típusúban is jelentős emelkedés mutatkozott az októberi értékhez képest.
  A „B” típusú krumpliban viszont csökkent a szolanin.
 • A januári mérések alapján elmondható, hogy az „A” típusú burgonyában tovább nőtt a szolanin mennyisége, és a „B” típusúban is magasabb értéket mértek, mint novemberben. A „C” típusú burgonya szolanintartalma azonban csökkent a novemberi mérés eredményéhez képest.
Hűvös és sötét hely
 • Novemberre mindhárom típusú burgonyában nőtt a szolanin mennyisége.
 • A januári mérések azt mutatták, hogy az „A” és a „C” típusúnál tovább nőtt a szolanintartalom, a „B” típusú burgonyában viszont minimálisan csökkent.
Meleg és világos hely
 • Novemberben a mérések azt mutatták, hogy az „A” és a „C” típusú burgonyákban is jelentős mértékben nőtt a szolanin, ugyanakkor a „B” típusúban csökkent.
 • Januárra valamennyi burgonyának gyarapodott a szolanintartalma.
Meleg és sötét hely
 • A novemberi mérés alapján elmondható, hogy az „A” és a „C” típusú burgonyák szolanintartalma jelentős mértékben emelkedett, a „B” típusúnál viszont alacsonyabb érték volt mérhető.
 • Januárra a „B” típusú burgonyában valamelyest nőtt a szolanin mennyisége, de még így is az eredeti mérés alatti értéket mértek. Az „A” és a „C” típusú krumplik szolanintartalma pedig csökkent a novemberi eredményekhez képest.
burgonya_szolanintartalom

Összefoglalva elmondható, hogy a tárolással az „A” és a „C” típusú burgonyáknál nőtt a szolanin mennyisége. A „B” típusú burgonya pedig – aminek a szolanintartalma a legmagasabb volt a kísérlet kezdetén – többször mutatott alacsonyabb értéket a tárolási körülménytől függően.

Megnyugtató, hogy a különböző körülmények között tárolt burgonyák szolanintartalma – bár növekedett –, de minden esetben jelentősen elmaradt a 49/2014. (IV. 29.) VM rendeletben előírt 100 mg/kg-os határértéktől.

Kíváncsi, hogyan vizsgáltuk a burgonyák szolanintartalmát? Itt megtudhatja!
Szupermenta-tipp

Kerüljük a sérült, öreg, zöld vagy csírázó burgonyák fogyasztását! Ezek a jellemzők mutatják ugyanis a megnövekedett szolanin mennyiséget a burgonyákban.

Kíváncsi csomagolt burgonya terméktesztünk eredményeire? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk