Image default

Fogyasztható-e a zöldre színeződött burgonya?

Vajon mennyi szolanint tartalmaz egy zöldre színeződött burgonya? Még ehető vagy inkább dobjuk ki? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ összehasonlító vizsgálatunkban. Ha kíváncsi a részletekre és az eredményekre, olvasson tovább!

Nincs burgonya szolanin nélkül

Csomagolt burgonya terméktesztünk és a hozzá kapcsolódó termékpróbák során már többször írtunk arról, milyen fontos odafigyelni a burgonyák szolanintartalmára. Ez ugyanis a burgonyában természetes módon előforduló káros anyag, mely a növény csíráiban, és a héja körül található meg a legmagasabb koncentrációban. A megfelelően termesztett és kezelt, egészséges burgonya gumói is tartalmazzák minimális mennyiségben ezt az anyagot, de a 100 mg/kg-os határérték alatti tartalom esetén a fogyasztása nem jelent kockázatot. Mi a helyzet a zöldre színeződött burgonyával? Vajon mennyi szolanin van benne? Lássuk!

Tudta?

A burgonyák szolanintartalmát több tényező is befolyásolja. Az érettségi foka mellett (az éretlen és a túlérett burgonyában is több a szolanin) a tárolási körülmények is döntő fontosságúak. Meghatározó, hogy a növények természetes vagy mesterséges fényt kapnak-e, valamint lényeges az is, hogy milyen hőmérsékleti viszonyok között tároljuk őket.

Zöldre színeződött vs. egészséges burgonya

A burgonya zöldes színe az ártalmatlan klorofillnak, azaz a fotoszintézisért felelős, zöld színanyagnak köszönhető, amely fény hatására alakul ki. Ez jelzi, hogy a burgonya huzamosabb ideig volt közvetlen fénynek kitéve, amiből következtethetünk a megnövekedett szolanintartalomra.

Kíváncsiak voltunk, hogy egy egészséges burgonyához képest mennyivel több szolanint tartalmaz egy zöldes színű krumpli.

Összehasonlító vizsgálatunk során a laboratóriumban megmértük egy zöld színű héjas burgonya és egy zöld színű hámozott burgonya szolanintartalmát, aztán összevetettük egy egészséges héjas krumpli, továbbá egy egészséges megpucolt krumpli szolanintartalmával.

A mérési eredmények a következőket mutatták: A zöldre színeződött héjas burgonyában 80,2 mg/kg szolanint mértünk, míg az egészséges héjas burgonyában 42,4 mg/kg-ot. Összefoglalva: jól látható tehát, hogy majdnem kétszer annyi szolanin van  az elszíneződött krumpliban, viszont a  49/2014. (IV. 29.) VM rendeletben meghatározott 100 mg/kg határértéket – mely nyers, hámozatlan burgonyára vonatkozik – még így sem érte el.

A pucolás jótékony hatású?

A meghámozott burgonyákban a szolanin mennyisége az alábbiak szerint alakult: az egészséges krumpliban 39,6 mg/kg szolanint mértünk, azonban az elszíneződött héj nélküli burgonya mindössze 12 mg/kg szolanint tartalmazott.

A zöld színű és ép burgonyák szolanintartalma héjában és hámozva

héjas (mg/kg)hámozott (mg/kg)
ép/egészséges burgonya42,439,6
zöld színű burgonya80,212

A Szupermenta program keretében a Nébih laboratóriumában végzett mérések eredményei.

Az eredmények ismeretében elmondhatjuk, hogy hámozással csökkenthetjük a szolanin mennyiségét, vagyis ha eltávolítjuk a gumó zöld részeit, akkor elkészíthetjük a burgonyát, és nem kell aggódnunk a szolanin esetleges káros hatásai miatt.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk