Burgonya termékpróba I.
Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, mire érdemes figyelni a burgonyák tárolása során. Azonban a kísérletünk itt még nem ért véget! Arra kerestük a választ, hogy vajon magasabb lesz-e a héjas burgonya cukortartalma, ha hűvös körülmények között tároljuk azt. Lássuk az eredményeket!
Szakembereink a termékpróbánk során laboratóriumban megmérték egy „A”, egy „B” és egy „C” típusú burgonya cukortartalmát. Bár az édesburgonya nem a burgonyafélék közé tartozik, a vásárlók hasonló íze és felhasználása miatt kedvelik, ezért bevettünk egy édesburgonyát is a vizsgálatba.
A cukortartalom mérését követően, minden típusból néhány darabot szobahőmérsékleten (kb. 20-25 °C), párat pedig hűvös helyen (kb. 8-10 °C) tároltunk. Három hónap után újabb mérést végeztünk, és megnéztük, hogyan változott a burgonyák cukortartalma a tárolás hatására.
A burgonyák átlagos cukortartalma kezdetben 0,74 g/100g volt. A negyedéven át szobahőmérsékleten tárolt burgonyák cukortartalma csökkent, átlagosan 0,41 g/100g-ot mértek a szakemberek. A hűvös helyen tárolt krumplik cukortartalma is alacsonyabb volt, a középértékük 0,30 g/100g.
Az édesburgonya cukortartalma az első méréskor 5,35 g/100g volt. Három hónappal később a szobahőmérsékleten tárolt édesburgonyában 5 g/100g-ot mértek a szakemberek. A hűvös helyen tárolt édesburgonyának viszont nőtt a cukortartalma a tárolás során, 6,23 g/100g volt.
Érdekes eredmények születtek, hiszen a grafikán is jól látható, hogy a „hagyományos” burgonyák cukortartalma csökkent a tárolás hatására. Az édesburgonya esetében viszont meghatározóbb volt a tárolás körülménye, mivel szobahőmérsékleten raktározva csökkent, hűvös helyen azonban nőtt a cukortartalma. Vásárlói szemmel, a különböző életmódot folytatóknak informatív lehet ez az eredmény.
Szupermenta-tipp
A burgonyát nem javasolt hűtőszekrényben tárolni, hiszen egyrészt túl alacsony hőmérsékletű, másrészt a nedves levegő a keményítő cukorrá változását segítheti elő, ami minőségromlást jelent.
Kíváncsi csomagolt burgonya terméktesztünk eredményeire? Kattintson!
Kapcsolódó tartalmaink
BURGONYA TERMÉKPRÓBA II.
Csak kívülről más vagy a
különböző burgonyák eltérő
beltartalmúak is? Utánajártunk!
BURGONYA TERMÉKPRÓBA III.
Hogyan változik tárolás hatására
a burgonyák szolanintartalma?
Kipróbáltuk!
ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEK
A részletes eredményeket
bemutató táblázatot
itt letöltheti!