Image default

Igaz, hogy a hűvös helyen tárolt burgonyának magasabb lesz a cukortartalma? Kipróbáltuk!

Burgonya termékpróba I.

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, mire érdemes figyelni a burgonyák tárolása során. Azonban a kísérletünk itt még nem ért véget! Arra kerestük a választ, hogy vajon magasabb lesz-e a héjas burgonya cukortartalma, ha hűvös körülmények között tároljuk azt. Lássuk az eredményeket!

Szakembereink a termékpróbánk során laboratóriumban megmérték egy „A”, egy „B” és egy „C” típusú burgonya cukortartalmát. Bár az édesburgonya nem a burgonyafélék közé tartozik, a vásárlók hasonló íze és felhasználása miatt kedvelik, ezért bevettünk egy édesburgonyát is a vizsgálatba.

A cukortartalom mérését követően, minden típusból néhány darabot szobahőmérsékleten (kb. 20-25 °C), párat pedig hűvös helyen (kb. 8-10 °C) tároltunk. Három hónap után újabb mérést végeztünk, és megnéztük, hogyan változott a burgonyák cukortartalma a tárolás hatására.

A burgonyák átlagos cukortartalma kezdetben 0,74 g/100g volt. A negyedéven át szobahőmérsékleten tárolt burgonyák cukortartalma csökkent, átlagosan 0,41 g/100g-ot mértek a szakemberek. A hűvös helyen tárolt krumplik cukortartalma is alacsonyabb volt, a középértékük 0,30 g/100g.

Az édesburgonya cukortartalma az első méréskor 5,35 g/100g volt. Három hónappal később a szobahőmérsékleten tárolt édesburgonyában 5 g/100g-ot mértek a szakemberek. A hűvös helyen tárolt édesburgonyának viszont nőtt a cukortartalma a tárolás során, 6,23 g/100g volt.

cukortartalom

Érdekes eredmények születtek, hiszen a grafikán is jól látható, hogy a „hagyományos” burgonyák cukortartalma csökkent a tárolás hatására. Az édesburgonya esetében viszont meghatározóbb volt a tárolás körülménye, mivel szobahőmérsékleten raktározva csökkent, hűvös helyen azonban nőtt a cukortartalma. Vásárlói szemmel, a különböző életmódot folytatóknak informatív lehet ez az eredmény.

Szupermenta-tipp

A burgonyát nem javasolt hűtőszekrényben tárolni, hiszen egyrészt túl alacsony hőmérsékletű, másrészt a nedves levegő a keményítő cukorrá változását segítheti elő, ami minőségromlást jelent.

Kíváncsi csomagolt burgonya terméktesztünk eredményeire? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk