Image default

Csak kívülről más vagy a különböző burgonyák eltérő beltartalmúak is? Utánajártunk!

Burgonya termékpróba II.

Többféle burgonya közül választhatunk. Kapható piros vagy akár sárga héjú, ott van az „A”, „B” vagy „C” típus, és számolhatunk még az édesburgonyával is. Vajon beltartalmukat tekintve mennyire különböznek egymástól? Laboratóriumi vizsgálataink eredményeiből mindez kiderül!

A csomagolt burgonya tesztünk folytatásaként termékpróbát végeztünk, mely során laboratóriumi vizsgálatoknak vetettünk alá egy-egy „A”, „B” és „C” típusú burgonyát, illetve egy édesburgonyát is. Bár az édesburgonya nem a burgonyafélék közé tartozik, elnevezésére, valamint felhasználására való tekintettel helyet kapott ebben az összehasonlításban. Szakembereink megmérték a zsír-, a fehérje-, a cukor- és a keményítőtartalmukat, hogy lássuk, beltartalmi szempontból van-e köztük érdemi különbség.

Lássuk az eredményeket!
Zsírtartalom

A vizsgált burgonyák zsírtartalmában nem volt számottevő eltérés. A laboratóriumi eredmények alapján a felmérésben szereplő növények zsírtartalma minden esetben 0,05% (m/m) alatti volt.

Fehérjetartalom

A vizsgált burgonyák közül az „A” típusúnak volt a legmagasabb fehérjetartalma: 1,7% (m/m). A „B” és „C” típusú krumpliknál 1,28% (m/m), illetve 1,40% (m/m) fehérjetartalmat mutattak ki. Az édesburgonya viszont jóval több: 4,3% (m/m) fehérjét tartalmazott.

Cukortartalom

Az „A” típusú burgonyában mérték szakembereink a legkevesebbet, 0,48 g/100g cukrot.
A „B” és „C” típusúak esetében 1,0 g/100g és 1,4 g/100g volt a kapott eredmény.
Talán nem meglepő: az édesburgonyának – ezekhez képest – lényegesen magasabb volt a cukortartalma: 5,35 g/100g.

Keményítőtartalom

A legmagasabb keményítőtartalma az „A” típusú burgonyának volt: 16,3% (m/m).
A „B” és „C” típusú krumpliknál szinte megegyeztek a mérési eredmények: 12,25% (m/m) és 12,23% (m/m) keményítőt tartalmaztak.
Az édesburgonya viszont jóval kevesebb, 6,9% (m/m) keményítőtartalommal bírt.

burgonya és édesburgonya
Szupermenta-tipp

A fenti eredményekből látható, hogy az „A”, „B” és „C” típusú burgonyák hasonló beltartalmúak. Számottevő különbség nincs közöttük. Az édesburgonya a mérések alapján – táplálkozásélettani szempontból – nem rendelkezik a „hagyományos” burgonyához képest jelentősen jobb tulajdonságokkal. A választásunkat tehát nyugodtan alakíthatjuk az ízlésünknek és az étkezési szokásainknak megfelelően.

Kíváncsi csomagolt burgonya terméktesztünk eredményeire? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk