Image default

Burgonyának hívjuk, de valóban az?

Az édesburgonya, avagy kevésbé közismert nevén a batáta egyre nagyobb népszerűségnek örvend sokféle felhasználási módjának köszönhetően. Több fajtája is létezik, a mindennapokban burgonyának nevezzük, de tényleg burgonyáról beszélünk?

Az édesburgonya (batáta, Ipomaea batatas) Dél-Amerikából származik, Európában pedig a 16. század óta ismerjük.  Magyarországon leginkább a sárga, karotinban gazdag batáta a legelterjedtebb, de létezik lila és fehér fajtája is.

Magas szénhidráttartalma ellenére kedvelt élelmiszer, mert lassú felszívódású, ezért nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet. A boltokban kapható batáták egy része afrikai, dél-amerikai és ázsiai országokból érkezik, azonban Magyarországon is foglalkoznak a termesztésükkel, ezért vásárláskor érdemes a származásra odafigyelni.

Édes kontra „hagyományos”: hasonlóságok és különbségek

Az édesburgonya ásványi anyagokban rendkívül gazdag, azonban táplálkozásélettani értelemben nem rendelkezik jobb tulajdonságokkal a „hagyományos” burgonyánál. Az energia-, fehérje, szénhidrát- és rosttartalma is hasonló, azonban karotinból jóval többet tartalmaz a krumplinál.

Nevével ellentétben növénytani szempontból semmi köze a közönséges burgonyához, ugyanis nem a burgonyafélék, hanem a szulákfélék családjába tartozik. A batáta gumója valójában gyökér, míg a krumplié módosult szár. Vélhetően hasonló felhasználási módja, kinézete, valamint édeskés íze miatt érdemelte ki az édesburgonya elnevezést.

Tudta?

Az édesburgonyát leginkább a gumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatóak nyersen vagy párolva.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége; Angela Maria Mauri: Gyümölcsök zöldségek (2009); Gad Loebenstein, George Thottappilly: The Sweetpotato (2009)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk