Image default

Hogyan vizsgáltuk a csomagolt burgonyákat?

Vannak olyan baktériumok a burgonyák esetében, amelyek a burgonyatermesztésben akár hosszútávon is hatalmas gazdasági kárt okozhatnak. A nagyobb növényegészségügyi károk megelőzése érdekében különböző bakteriológiai vizsgálatokkal megállapítható ezeknek a baktériumoknak a jelenléte, amelyeket a csomagolt burgonya terméktesztünk során szakembereink is elvégeztek. Nézzük, mi történt a laborban!

Néhány fontos információ a vizsgált baktériumokról

A laboratórium a csomagolt burgonyák hatósági ellenőrzésekor két baktérium, a burgonya hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum és a gyűrűs rothadást okozó Clavibacter sepedonicus jelenlétét vizsgálta. A két növénykórokozó számos közös vonást mutat. Hasonlóak a tüneteik, a terjedésmóduk és a betegség elleni védekezési stratégiájuk, valamint a jelenlétüket kimutató laboratóriumi vizsgálatok is.

A barna gumórothadást okozó baktériumot onnan ismerhetjük fel, hogy a gumót felvágva barnára színeződnek a szövetek a gyűrű mentén, melyből nyomásra fakó sárga színű baktériumnyálka jelenik meg.

 

1. kép: Ralstonia solanacearum burgonyagumón
Forrás: EPPO

A gyűrűs rothadás onnan kapta a nevét, hogy a fertőzés következtében az edénynyalábok az elszíneződésük miatt gyűrűt alkotnak. A szövetek előbb sárgulnak, később megbarnulnak, a gumóból pedig nyomásra opálos, sajtszerű massza tör elő. A gyűrűn kívül eső gumórész gyakran elválik a gumó belsejétől.

2. kép: Clavibacter sepedonicus tünete burgonyagumón
Forrás: EPPO

Kártételük a termőterületen hervadással kezdődik, majd tőpusztulást okoz, a gumóbetakarítást követő tárolás során pedig rothadásban jelentkezik. Akár a termés 100%-os kiesését is okozhatja, a fertőzött területek pedig évekre kiesnek a burgonya és egyéb gazdanövények termesztéséből.

Az Európai Unió egész területén karantén károsítónak minősülnek, ezért a magyar növényvédelmi szervezet monitoring rendszer működésével ellenőrzi a jelenlétüket. Nincs ellenük termelői védekezési lehetőség, ezért is nagyon fontos a laboratóriumi vizsgálat.

Tudta?

A növényegészségügyi monitoring rendszer az éves ellenőrzési tervet jelenti, amely számos feladatot foglal magába. Ezek közé tartozik például a szaporítóanyag előállítás és kereskedelem kötelező ellenőrzése, az árutermelésben elvégzendő kiegészítő felderítések, az import növényegészségügyi vizsgálat, a fertőzési esetek kezelésére azonnali intézkedések meghozatala, növényútlevél rendszer működtetése.

Hogyan vizsgáltunk?

Az első lépés a minták előkészítése volt. A vizsgált baktériumok a gumók köldökrészében koncentrálódnak, ezért mindkét baktérium esetében a mintaelőkészítést a burgonyák ezen részének kimetszésével kezdtük, hogy fertőzés esetén ki tudjuk nyerni a baktériumokat a további vizsgálatokhoz.

Az egyik vizsgálat  egy szerológiai elven alapuló módszer volt, amely során a fertőzöttség ellenőrzését egy mikroszkópos kiértékeléssel végeztük el. Ehhez először el kellett készíteni az értékeléshez szükséges mikroszkóp tárgylemezt. A lemezre rácsepegtettük a mintából készített kivonatot, majd az adott baktériumra specifikus ellenanyagot és jelzőfestéket is ráhelyeztük, majd pedig fedőlemezzel lezártuk. Szabadszemmel nem láthatók a baktériumsejtek, ezért 1000-szeres nagyítást alkalmaztunk a mikroszkópos értékeléshez. Amennyiben fertőzött a minta, akkor a baktériumsejtek az alábbi kép szerint láthatók.

3. kép: Baktériumsejtek 1000-szeres nagyítás alatt
Forrás: EPPO

Tudta?

A szerológia a vérszérum és más testnedvek tudományos vizsgálata, amelyet diagnosztikai céllal végeznek el. Az ilyen jellegű vizsgálatokkal az antitestek számát lehet feltérképezni, amelyek egy fertőzésre történő válasz esetén alakulnak ki.

A másik elvégzett vizsgálat egy molekuláris biológiai módszer szerint történt, amelyet széles körben alkalmaznak a mikrobiológia számos területén. Ez a polimeráz-láncreakció (közismerten PCR vizsgálat), amely lehetővé teszi esetünkben a baktérium DNS egy kis darabjának megsokszorozását. Ennek a technikának egy olyan változatával végeztük el a vizsgálatot, amely szerint meghatározhatjuk, hogy a mintában mennyi baktérium van. A baktérium fertőzés megállapítása értékelő szoftver segítségével történik.

Szúrópróbaszerűen 3 mintában végeztük el a vizsgálatot csomagolt burgonya terméktesztünkön. Az eredmények alapján elmondható, hogy mindegyik minta mentes volt a vizsgált zárlati károsítóktól.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk