Tudta, hogy a saláták nyomokban, de fajtánként változó mennyiségben leucint tartalmaznak, amelynek frissítő, élénkítő és étvágygerjesztő hatása van? Legújabb terméktesztünkben 23 előrecsomagolt salátakeveréket is vizsgáltunk. Az eredményekig nézzük, hogyan készül a salátakeverék.
Gondolta volna, hogy Magyarországon mindössze 50 zöldségfélét termesztenek? Az egy főre számított zöldségfogyasztásunk pedig nem több, mint 85 kg évente, aminek 90-95%-át 10 zöldségfaj teszi ki. Meglepődött?
De beszéljünk zöldségeket!
A saláták, hivatalosan levélzöldségek több vonatkozásban is megfelelnek a korszerű táplálkozás követelményeinek, mivel rosttartalmuk magas, kevés energiát tartalmaznak és gyakorlatilag egész évben fogyaszthatóak.
Tudta, hogy ennek ellenére a zöldségeken belül a levélzöldségfélék – amelyek a különböző salátákon kívül, a spenót, a portulaka, a sóska, a rebarbara és a mángold – meglehetősen szerény helyet foglalnak el az étrendünkben?
Az elfogyasztott mennyiség nem több, mint pár százalék, ami az egy főre jutó fejes saláta számát tekintve mindösszesen 6-7 darabot jelent, a többi levélzöldségből pedig együttvéve sem éri el a 10-15 dkg-ot évente. Ezzel szemben Nyugat-Európa egyes országaiban a levélzöldségfélék fogyasztása eléri az egy főre jutó zöldségmennyiség 10-15%-át, ami több, mint 13 kg évente.
És ezzel véget is érnek a meglepetések, hiszen a saláta keveréket éppen úgy készítik, ahogy azt józanésszel, mi magunk is csinálnánk. De, hogy mégis érdemes legyen végigolvasnia a cikket, a szövegben elrejtettünk pár izgalmas információt! Például sejtette, hogy a levélzöldségek közül legnagyobb népszerűséggel a fejes-, az endívia- és a jégsaláta bír?
Ez is érdekelheti
A salátakeverék készítése
A salátaféléket először is tisztítják. Ez a fázis sok kézimunkaerőt vesz igénybe. Ezt követően összevágják és mossák. Azt tudta, hogy a vágás típusa befolyásolja a kellemetlen aromák képződését a termék tárolása során? Ugye, nem?
A mosás egyébként különösen fontos, hiszen ezeket a termékeket leggyakrabban nyersen fogyasztjuk. A mosás olyannyira fontos, hogy a saláta leveleinek zártsága függvényében többször is sor kerülhet rá. A zártlevelű termékek, mint például a káposzta, kevésbé szennyeződnek, mint a nyílt levelű fejes saláta. A mosás – ami mindig ivóvíz minőségű vízzel történik – után a víz eltávolítása következik, majd a salátakeverék receptjének megfelelő arányú keverés és csomagolás.
Miután leemeltük az előrecsomagolt salátákat az áruházak polcairól, a gyártási folyamat során elvégzett mosási fázis eredményeképpen, azonnal fogyaszthatjuk is.