Image default

Száraztészták a Magyar Élelmiszerkönyv szemével

Soron következő terméktesztünkben a tojásos száraztésztákat, azon belül is a csigatésztákat vizsgáltuk. Hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük ezeknek a termékeknek, a Magyar Élelmiszerkönyvben találjuk meg.

Nézzük, mit is jelent a jelenleg hatályos Magyar Élelmiszerkönyv szerint a száraztészta kifejezés: „A száraztészta a jelen irányelv egyes termékcsoportjaiban meghatározott anyagok felhasználásával, keveréssel, gyúrással, formázással és szárítással előállított élelmiszer. A termékek különböző formában (aprótészta, szálastészta) a végső fogyasztóhoz csomagolva kerülnek.”

A Magyar Élelmiszerkönyv 2-321-es irányelvében 6 termékcsoportra bontották a száraztésztákat:

  • Tojás nélküli száraztészta
  • Tojásos száraztészta
  • Durum száraztészta
  • Tojásos durum száraztészta
  • Házi jellegű tojásos száraztészta
  • Egyéb száraztészta

Ez is érdekelheti

A Szupermenta terméktesztjén vizsgált csigatészták között volt tojásos száraztészta, tojásos durum száraztészta, illetve házi jellegű tojásos száraztészta is.

Az irányelv mindhárom típus esetében  felhasználható összetevőként a tojás és ivóvíz mellett tésztagyártásra alkalmas gabonaőrleményt (közönséges búza, durum búza, tönkölybúza) határoz meg.

Szintén érdekes az ízesítő- és dúsítóanyagok meghatározása is, melyek olyan anyagok, amelyek a termék jellegét, élvezeti értékét javítják (pl. paraj, paradicsom stb.). Az irányelv hangsúlyozza azonban, hogy a tojásos száraztészták esetén a felhasznált dúsítóanyag(ok) nem eredményezheti(k) a végső fogyasztóban magasabb tojástartalom képzetét.

Az irányelvben meghatározott megnevezéssel rendelkező száraztésztáknak meg kell felelniük az irányelvben rögzített minőségi követelményeknek is. Érzékszervi jellemzőket tekintve a külső megjelenés, a szín, az illat, az íz és az állomány meghatározó. Míg fizikai, kémiai jellemzők szempontjából a szétfövés mértéke, a nedvességtartalom, a savfok és a tojással készült termékek esetében a tojástartalom lehet fontos minőségi mutató.

 Következő cikkünkben még többet olvashatnak a tojástartalomról és annak szabályozásáról!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk