Image default

Tippek vásárolt paprika palánta neveléséhez

A paprika az egyik legkedveltebb zöldségünk, ezért sok kiskertben helyet kap. Cikkünkben adunk néhány tippet a termesztéséhez.

  1. Ha kiültetéshez vásároljuk a paprika palántákat, bátran érdeklődjünk azok jellemzőiről! Rendkívül sok paprikafajta kapható, tájékozódás esetén biztos nem ér minket kellemetlen meglepetés. A jó minőségű palánta ismérvei: zömök, nem megnyúlt; a levelei sötétzöldek, frissek; a szára vastag, erős; a gyökérzete dús, fehér.
  2. Fontos, hogy a kiültetéssel várjunk a hajnali talajmenti fagyok megszűnéséig!
  3. A paprika palánták megbokrosodásának és a későbbi termés megfelelő fejlődésének érdekében minimum 50 cm sor- és 25-30 cm tőtávolságra helyezzük egymástól a paprikákat. A palántát azonos mélységbe ültessük, a tápkocka felszíne a talajfelszínnel kb. azonos magasságban legyen vagy csak kicsit alatta.
  4. A paprikák fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz. Ha forró, száraz a nyár, pótoljuk a szükséges vizet! A vízellátás érdekében javasolt a bakhátas ültetés is, mert az így kialakított forma jobban megtartja a nedvességet.
  5. A paprikák széleskörű elérhetőségének köszönhetően variálhatjuk a fajtákat a legkorábban érőtől egészen a koraőszi fajtákig. Fontos azonban, hogy az első talajmenti fagyok előtt szedjük le az utolsó paprikáinkat is!

5+1 Vetésforgó alkalmazása esetén ideális borsó és bab után ültetni a paprikát. Ha ugyanis ezek szárát a talajon hagyjuk, majd beforgatjuk, az a következő évben értékes tápanyagot jelent a paprika számára. Paradicsom és burgonya korábbi helyére azonban nem javasolt paprikát ültetni, mert kevésbé lesz megfelelő a növény számára a talaj tápanyag-ellátottsága.

Tudta?

A paprika nem szereti a „mélyültetést”, tehát fontos, hogy ültetéskor a palánta tápkockája a talajfelszínnel kb. egy síkban legyen. Ha túl mélyre kerül a növény, esetleg az első levelek (sziklevelek) is a talajszint alá kerülnek, a paprika gyökérnyaka megbetegedhet, és palántadőlés is jelentkezhet (gombabetegség, a palánta elpusztul).

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk