A legkedveltebb debrecenik

A debrecenik hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi mely termékek léphettek fel a dobogóra? Cikkünkből kiderül!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve vásárlói döntést befolyásoló szempontokkal is kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

Fontos, hogy szakértő bírálók és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben, amelynek köszönhetően egy általános képet kaphatunk. A résztvevők a megszokott módon „vak-kóstolásos” módszerrel pontozták a termékeket, azaz nem tudták, mely sorszám melyik márkát takarja valójában.

Különböző vásárlói szempontok mentén ezúttal 20 különböző debrecenit értékeltek, először a 14 nem csípős, majd a 6 csípős ízesítésű termék került a kóstolói asztalra. A résztvevők 6 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a nem csípős és csípős ízesítésű debreceniket: alak-méret, burkolat, állomány-metszéslap, szín, illat és íz.

Milyen tulajdonságok kereshetőek egy debreceniben?

  • A termék alakjára, méretére jellemző, hogy egyenletes vastagságú, 22-32 mm átmérőjű, legfeljebb 15 cm hosszú.
  • Burkolata sima, sérüléstől, szennyeződéstől mentes.
  • Állománya tömötten rugalmas, jól összeálló. 2 mm-nél nagyobb ín és kötőszöveti hártyadarabokat nem tartalmaz. A metszéslapon 6-8 mm nagyságú hús- és szalonnaszemcsék láthatók húspépbe ágyazva. A metszéslap egyenletes színű, termékre jellemző. Csípős termékek esetén a metszéslap paprikától vörösre színezett, termékre jellemző.
  • Színe megfelelő, ha egyenletes, vörösesbarna, csípős termékeknél sötétvörös, termékre jellemző.
  • Illatára a fűszeres (kömény) illat jellemző. Idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékeknél füst illat érezhető.
  • A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz, ami megfelelő, ha a felhasznált fűszereknek megfelelően harmonikus, idegen és mellékízektől mentes.

A kedveltségi vizsgálat eredményei

A nem csípős debrecenik versenyében első helyen 83,4 ponttal a Dárdás Csemege Debreceni végzett. 76,8 ponttal második helyezést ért el a Tesco Csemege Debreceni, míg harmadikként 75,8 pontot elérve a Zimbo Csemege Debreceni zárt a Szupermenta rangsorában.

A pontszámokat összesítve a csípős debrecenik között 82,8 ponttal a Spar Csípős Debreceni érte el az első helyezést. Második lett a 76,4 pontot elérő Pick Csípős Debreceni, míg harmadikként az Aro Csípős sertés debreceni 52 ponttal zárta a dobogót.

A vizsgálatok és a teszt részletes eredményei megtekinthetőek összefoglaló táblázatunkban! 

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook