Az utóbbi években egyre többet hallhatunk az omega-3 zsírsav fontosságáról. Ha tudatos életmódot szeretnénk követni, érdemes utánajárni, miért olyan nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány alapvető kérdést az omega-3 zsírsavról. Ha kíváncsi, olvasson tovább!
1. Miért fontos a szervezetünk számára az omega-3 zsírsav?
Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, mivel nem állítja elő az emberi test, hanem élelmiszerrel tudjuk bevinni. Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak növényi és állati forrásból is származhatnak. A halak és halolajok dokozahexaénsavat (DHA) és eikozapentaénsavat (EPA) tartalmaznak, míg növényi eredetű omega-3 zsírsav fogyasztása esetén a növényben megtalálható alfa-linolénsavat (ALA) alakítja át a saját szervezetünk EPA és DHA formává.
2. Milyen jótékony hatásai vannak?
Az ALA hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének, a DHA pedig a normál agyműködés, a normál látás és a vér normál trigliceridszintjének fenntartásához.
A DHA és az EPA pedig hozzájárul a normál vérnyomás és a vér normál triglicerid-szintjének fenntartásához.
3. Milyen élelmiszerekben található omega-3 zsírsav?
Az omega-3 zsírsav a tengeri halakban, növényi táplálékot fogyasztó állatok húsában és a tejben, egyes algákban, illetve növényi olajokban található meg, ezen belül a lenmagolaj, dióolaj, repceolaj és szójaolaj tartalmazza nagyobb arányban.
4. Mennyit fogyasszunk?
Az élelmiszereink eltérő arányban tartalmazzák az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, azonban a kutatások azt mutatják, hogy átlagosan az 1:4 omega-3 és omega-6 arány a megfelelő, ezért javasolt olyan étrendet kialakítani, amiben a magas omega-6 tartalmú ételek hatását egyensúlyba hozzuk a magas omega-3 tartalmú ételek fogyasztásával.
Az omega-3 zsírsavak esetében nincs meghatározott ajánlás a napi beviteli mennyiségre, azonban az élelmiszereken a gyártók feltüntethetnek olyan állításokat, mint például „a DHA hozzájárul a normál agyműködés fenntartásához”, amit csak akkor használhatnak, ha maga a termék 100 g-ja vagy 100 kcal-ja, illetve a napi adagja legalább 40 mg DHA-t tartalmaz, és emellett jelölni kell, hogy az összes elfogyasztott élelmiszerből naponta legalább 250 mg DHA-t kell a jótékony hatás érdekében bevinni a szervezetünkbe.
5. Vitaminokat is tartalmaz az omega-3 zsírsavkapszula?
Az omega-3 zsírsavkapszulák mindegyike tartalmaz tokoferol vegyületeket, amelyeknek egy része E-vitaminként is használható. Emellett előfordulnak egyes készítményekben egyéb hozzáadott vitaminok is, mint például B6-, B9-, B12-vitamin. Amennyiben fontos számunkra a termék vitamintartalma, érdemes megnézni a csomagoláson feltüntetett információkat!