A hegyes-erős paprika vetőmag terméktesztünk folytatásaként szakembereink elvetették a letesztelt magokat, és felnevelték a növényeket a Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán. Cikkünkből megismerheti a termesztés részleteit, és az is kiderül, hogy a vetőmagokból az ígért növények fejlődtek-e.
A hegyes-erős paprika vetőmag terméktesztünkről nyár elején olvashattak. Nem ért azonban akkor véget a vetőmagok tesztelése, ugyanis a korábbi „tölteni való” paprika, valamint cseresznye- és koktélparadicsom kísérletünkhöz hasonlóan ez alkalommal is kíváncsiak voltunk, hogy milyen növények fejlődnek a magokból. A teszt folytatásaként tehát szakembereink elvetették a magokat a Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán, és figyelemmel kísérték a növények fejlődését.
A termesztés menete
Szakembereink a paprikavetőmagokat április közepén 5×5 cm-es cellaméretű tálcákba vetették el szemenként, kb. 0,5 cm mélyre, majd alapos öntözés után 20 °C-os hőmérsékletű fóliasátorban helyezték el. A napi munka az öntözésre és a klímaszabályozásra, azaz a szellőztetésre terjedt ki. Kaptak tápoldatot, valamint a palántanevelés során gombaölőszeres kezelést alkalmaztak a szakértők.
A magok kicsíráztak, majd kb. 2 héttel a vetés után kibújtak a földből a növények. A fóliasátorban elhelyezett palántanevelő tálcákban május közepén már szép palántákkal találkozhattunk.A paprikapalánták szépen növekedtek, így május végén, mikor a tápkockát már jól átszőtték a gyökerek, szakembereink aprómorzsás talajba ültették a 6-8 lombleveles korú növényeket. Ezután a tövükhöz helyezték az öntözőrendszer csepegtető szalagjait, ennek segítségével öntözték őket napi 1-2 alkalommal időjárástól függően.A kiültetés után a növények begyökeresedtek, és az elvárásoknak megfelelően fejlődtek, melyet a fejlettségi állapotnak megfelelő műtrágyázással biztosítottak a hozzáértők. Az állomány növényvédelme érdekében pedig a rovarkártevőkkel szemben hasznos élő szervezeteket (ragadozóatkát, fürkészdarazsakat) telepítettek be. A paprikanevelés feladatai közé tartozik a terület gyommentesen tartása is, ezt rotációs kapával és kapálással végezték.
Júniusban megjelentek első virágok.Ezt követően megkezdődött a terméskötődés és bogyófejlődés, így július végén már érett, különböző színekben pompázó hegyes-erős paprikákat szedhettünk a bokrokról.
Lássuk az eredményeket!
A termesztés folyamata során szakembereink figyelemmel kísérték a növények fejlődését. Tapasztalataink alapján elmondható, hogy az elvárásoknak megfelelően fejlődtek a paprikák. A terméseket összevetettük a csomagoláson feltüntetett képekkel, a tasakon szereplő leírásokkal, valamint a hivatal adatbázisában szereplő fajtaleírással.
Örömteli eredményről számolhatunk be: jól vizsgáztak a vetőmagok, hiszen mindegyikből az ígért hegyes-erős paprika fejlődött.
Tudta?
Egyes paprikafajtáknál jellemző, hogy a teljes éréskor megváltozik a színük.
A paprika ereje, avagy a kapszaicintartalom
Erős paprikákról lévén szó, kíváncsiak voltunk, hogy mennyi kapszaicint tartalmaznak. Ez a vegyület adja ugyanis a paprikák csípős, égető ízét. A leszüretelt erős paprikákat tehát elvittük a laboratóriumba. A vizsgálati eredmények alapján a kapszaicin mennyisége nyers paprikára vonatkoztatva széles skálán, 7 és 100 mg/kg között mozgott. A legkevesebb kapszaicint a Samenhof Kecskeszarv paprikában, míg a legmagasabb értéket a Royal Sluis Magrovet Cristobal F1 paprikában mérték.