Image default

Tippek az erős paprikától lángoló torokra

Túl erős a paprika a szendvicsben vagy túl csípős a snack? Van bevált praktika a csípős érzet csillapítására? Cikkünkből kiderül!

Csípős étel fogyasztása után gyakran találkozhatunk azzal a „jó” tanáccsal, hogy igyunk rá vizet. Azonban sok esetben a tiszta víz ahelyett, hogy enyhítené a csípős érzést, még fokozza is azt. Az erős paprika esetében ennek az az oka, hogy a csípősséget adó kapszaicin zsírban oldódik, vízben nem.

Tudta?

Az 1910-es évek elején Wilbur Lincoln Scoville feltalált egy módszert, amellyel skálázni tudta a különböző paprikákat. Nem a kapszaicint mérte a paprikákban, hanem azt állapította meg, hogy hányszoros cukrozott vizes hígításra van szükség a csípősség eltűnéséhez. (Forrás: Magyar Kémikusok Lapja, LXX. évfolyam 3. szám, 2015. március)

A tiszta víz helyett jó választás például a cukrozott vagy citromos víz, de a legjobb, ha valamilyen tejterméket: tejet vagy sajtot fogyasztunk. A tej azért enyhítheti a csípős ételek okozta kellemetlen érzést, mert amellett, hogy cukrot tartalmaz, zsír is található benne, ami oldja a kapszaicint.

A kapszaicin a bőrrel érintkezve is égő érzést okoz. A sima víz ebben az esetben sem jelent megoldást, csak jobban szétdörzsöljük a vegyületet a kezünkön. A semlegesítéshez a szappan nem mindig elegendő, ezért helyette szódabikarbónával vagy keményítővel érdemes bedörzsölni az érintett felületet. Vízzel lemosva eltávolíthatjuk a bőrre került kapszaicint, és csillapíthatjuk a kellemetlen érzést. (Forrás: chilis.hu)

Fontos tudni, hogy garancia nincs a módszerekre, ezért érdemes körültekintően bánni az erős paprikával, és óvatosan kísérletezni a pikánsabb ízek kóstolásakor.

Forrás: Magyar Kémikusok Lapja, LXX. évfolyam 3. szám, 2015. március; Lendvai Edina – Koppányi Kata: Kvalitatív vizsgálat a Kígyóscsili termékeinek fogyasztói körében, Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, 2018. XIII. évfolyam, 3-4. szám, 71-77.; https://health.clevelandclinic.org

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk