Image default

A „diabetikus” termékkategória megszűnéséről

Hogy miért nem találkozhatunk már a termékek csomagolásán a „diabetikus” jelzővel? Milyen címkék segíthetik a cukorbetegeket a választásban? Cikkünkben segítünk eligazodni a jelöléseken a cukorbetegek, illetve a szénhidrátcsökkentett étrendet követők számára.

A különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló uniós irányelv 2016. július 20-tól hatályát vesztette. A csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről szóló 609/2013/EU rendelet alkalmazása vált kötelezővé.

Ez is érdekelheti

A 609/2013/EU rendelet határozza meg, hogy mely élelmiszerek tartoznak a „különleges” élelmiszerek körébe. Ebbe nem tartoznak bele a szénhidrát anyagcserezavarban szenvedő fogyasztóknak szánt élelmiszerek, így a „diabetikus” élelmiszerek „normál” fogyasztású élelmiszerekként kezelendők, tehát megszűnt a „diabetikus” élelmiszerkategória. Emiatt nem lehet az élelmiszereken olyan megkülönböztető jelöléseket alkalmazni, ami azt sugallja, hogy a termék cukorbetegeknek szánt.

A cukorbetegeket a következő információk segíthetik a választásban, amellyel a cukorbetegek, illetve a szénhidrátcsökkentett étrendet követők könnyen hozzáférhető és egyértelmű tájékoztatást kaphatnak az élelmiszerek cukortartalmára vonatkozóan:

  • a címkén szereplő összetevők,
  • a tápértékjelölés, amelyben a szénhidrát és ezen belül a cukortartalom is jelölve van, valamint
  • az 1924/2006/EK uniós rendeletnek megfelelően önkéntesen feltüntethető engedélyezett tápanyag-összetételre vonatkozó állítások pl. csökkentett szénhidráttartalom, alacsony cukortartalmú, cukormentes.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk