Image default

Vaníliarúd vagy vanília aroma?

Gyakran használt ízesítő anyag a vanília, amely majdnem minden háztartásban megtalálható vaníliarúd vagy vanília aroma formájában. De mi a különbség vanília ízű és vaníliás jégkrém kifejezések között? Cikkünkből kiderül!

Ön tudja, hogy a vanília ízű vagy vaníliás jégkrém kifejezések hátterében milyen különbség állhat? Vajon mely esetekben használhatóak a természetes aroma vagy a Bourbon vanília kifejezések? Jégkrém terméktesztünk apropóján körbejártuk, mikor használhatóak ezek a termékek csomagolásán.

Ez is érdekelheti

A vanília összetevő nyersanyagai lehetnek a vanília rúd, vagyis az egész vaníliabab vagy a vanília rúd belsejében lévő magok. Ezek felhasználása is több módon történhet. Feldarabolhatják, megfőzhetik vagy akár száríthatják, és azután vetik alá aprításnak.

Bourbon vanília

A Bourbon vanília Madagaszkáron és az Indiai-óceán más szigetein, a Comore-szigeteken és a Réunionban termesztett vanília neve. Réuniont korábban Bourbon övezetként ismerték, erről a térségről kapta a Bourbon vanília elnevezést.

Természetes aroma

Sokszor olvashatjuk az összetevők között a „természetes aroma” kifejezést, melyet az 1334/2008/EK uniós rendelet szabályoz. Ha egy aroma jellemzésére a „természetes” kifejezést alkalmazzák, az aroma-összetevőknek természetes eredetűeknek kell lenniük. Amennyiben az aromaforrás (pl. vanília) említésre kerül, az aroma-összetevők legalább 95%-ának a vanília növényből kell származnia, a fennmaradó legfeljebb 5% olyan anyag lehet, ami pl. frissebb, csípősebb, érettebb, „zöldebb” jelleget kölcsönöz az aromának vagy tartósabb, homogénebb állagú lesz.

Vanília ízű vagy vaníliás?

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza a termékek ízesítésére való utalást, amely terméket csak aromával ízesítenek, abban az esetben az „ízű” szót kell használni, azonban kivételt képez ez alól a vanília és a puncs ízesítés a jégkrémek esetében. Ennek értelmében, amennyiben csak vanília aroma felhasználásával készült egy jégkrém, használható a „vaníliás jégkrém” megnevezés, nem kötelező az „ízű” kifejezést használni. Ennek ellenére jégkrém terméktesztünk során vizsgált termékek közül 3 esetében a „vanília ízű” kifejezés szerepelt a megnevezésben.

Vaníliás dobozos jégkrém terméktesztünk eredményeivel hamarosan jelentkezünk itt, a Szupermentán!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk