Image default

Fagylalt és jégkrém, de mi a különbség?

A hétköznapokban gyakran megesik, hogy „lefagyizzuk” a jégkrémet, pedig ez valójában így nem pontos. Még akkor sem, ha a jégkrém története a fagylalt történetével kezdődik. De miért is nem fagyi a jégkrém, és a fagylalt miért nem lehet soha jégkrém? Cikkünkben felfedjük a különbségeket!

Ez is érdekelheti

A fagylalt

A fagylalt és jégkrém közti első, és nagyon markáns különbség, hogy a fagylalt vendéglátó-ipari termék, amely jellemzően a fogyasztás helyszínén készül. Fontos, hogy cukrászati technológiával, speciális fagyasztással előállított terméket lehet csak fagylaltnak nevezni.

A fagyi lehet hagyományos, kézműves, amelyet cukrászmester készít, de lehet porfagylalt (iparilag előállított porkeveréket vízzel való hígítás után fagyasztják) is. Készülhet hideg eljárással vagy pasztőrözéssel. A fagylalt hőmérséklete a fogyasztó részére történő átadásig nem emelkedhet -8°C fölé.

A fagylalt fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejből vagy vízből, illetve engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokból (pl. habosítók, sűrítők), zamatosító anyagokból (a fagylalt ízét jellemzően meghatározó élelmiszer pl. gyümölcsök stb.) áll össze.

A jégkrém

A jégkrém csomagolt, szilárd vagy pépes szerkezetű készítmény, amelyet fagyasztott állapotban (legalább -18°C-on) tárolnak, szállítanak, és árusítanak.

Előállítása hőkezeléssel, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd ezt követő fagyasztással történik. Meghatározó összetevői elsősorban a tejből származó vagy más eredetű (pl.: növényi, tojás stb.) fehérje és zsiradék. Ízesítőanyagok (pl. kókuszreszelék, dió, mogyoró), engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok, aromák, zselatin, illetve zöldség, zöldfűszer vagy gyümölcs, zöldség- vagy gyümölcslé, zöldség- vagy gyümölcsvelő, sűrítmény vagy egyéb feldolgozott zöldség- vagy gyümölcskészítmény adható még hozzá.

Legyen szó jégkrémről vagy fagylaltról, ne feledjük, hogy a megfelelő hűtés minden esetben kiemelt jelentőségű!

Fagylalt vagy jégkrém választásakor érdemes figyelembe venni a következő szempontokat.

  • A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.
  • A jégkrém esetében az állaga (jégkristályosodása, deformálódása) különösen fontos szempont mert ennek alapján megállapítható, hogy előzőleg már felolvadt-e, és előfordulhatott-e az újrafagyasztása.
Milyen az ideális fagylaltárusító hely? A Nébih összefoglalójában még több hasznos információt olvashat!

Forrás: Nébih, Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk