Image default

Vaníliás hűsítőket teszteltünk

A Szupermenta legújabb nyári számában a szezon egyik közkedvelt hűsítő élelmiszerét, a dobozos jégkrémeket – azon belül is a vaníliás ízesítésű változatukat - teszteltük. Összesen 18 terméket vizsgáltunk.

A jégkrémek üzemi körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, ízesítő anyagok, gyümölcsök, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készülnek.

Ez is érdekelheti

A Magyar Élelmiszerkönyv az összetevők alapján 7 jégkrém csoportot különböztet meg: jégkrém, tejjégkrém, tejes jégkrém, gyümölcsjégkrém, szorbé (sorbet), tejes gyümölcsjégkrém, vizes jégkrém.

A tesztelt termékekből 14 „jégkrém” termékmegnevezéssel került a kereskedelmi áruházláncokba, az ellenőrzött termékek közül 2 db termék esetében használták a „tejjégkrém” kifejezést, 1-1 db termék esetében a „tejes jégkrém” és a „tejszínes jégkrém” megnevezéseket.

Kíváncsi, hogyan szabályozza a jégkrémeket a Magyar Élelmiszerkönyv?  Olvassa el korábbi cikkünket!
Laboratóriumban ismét számos vizsgálatot végeztünk:
 • mikrobiológiai vizsgálatok (Salmonella spp., Enterobaktérium, Listeria monocytogenes)
 • zsírsavösszetétel (tejeredetű zsírtartalom vizsgálata)
 • zsírtartalom
 • fehérje tartalom
 • cukor tartalom
 • szárazanyag-tartalom
 • szacharóz tartalom
 • szteviol édesítőszer mennyisége
 • laktóz tartalom
 • tejfehérje tartalom
 • gluténtartalom
 • a termékek jelölésének jogszabályi megfelelése.
Biztonsági vizsgálatok

Minden termék esetében vizsgáltuk a Salmonella, a Listeria monocytogenes és az Enterobacter fajok jelenlétét. A laboratóriumi vizsgálatok során jelenlétük nem volt kimutatható a termékekből.

A tej és tejtermékek fontosabb patogén mikroorganizmusai a Salmonella és a Listeria monocytogenes mikroorganizmusok. Ezen mikroorganizmusok a jó gyártási gyakorlat során alkalmazott megfelelő pasztőrözés hatására elpusztulnak. A tej és tejtermékek romlását okozhatják a ritkán előforduló Enterobacter koliform baktériumok. Ezen baktérium a tejtermékekben nyúlósodást, keserű és tisztátalan ízt okozhat.
Mentes hűsítők
 • Gluténmentes

A piacon kapható jégkrémek tartalmazhatnak glutént, pl. tartalmazhat piskóta darabokat, így jogszerű a gluténmentes felirat használata azokon a termékeken, amelyek nem tartalmaznak glutént.

A gluténérzékenyek gluténtoleranciája igen eltérő. A „gluténmentes” kifejezés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ennek értelmében a „gluténmentes” jelző nem „nulla” glutént jelent.

A vizsgált dobozos vaníliás jégkrémek közül kettőn találtunk gluténmentességre vonatkozó állítást, melyet laboratóriumi vizsgálattal is ellenőriztünk. Az eredmények alapján megfeleltek a termékek az állításnak.

 • Laktózmentes, tejfehérjementes

Lényeges különbség van a laktóz-intolerancia és a tejfehérje allergia között.

A laktózmentességre vonatkozó állítás a specifikus anyagcsere-zavarban szenvedő fogyasztók csoportját célozza meg, a laktózmentességre vonatkozó állítás feltüntetési feltétele azonban sem közösségi, sem nemzeti szinten nem került még meghatározásra. A szabályozás megszületéséig a tagállamok irányadó nemzeti intézkedéseket tarthatnak fent. Jelenleg Magyarországon erre vonatkozó speciális szabályozás nincs érvényben, azonban általánosan elfogadott, hogy egy termék laktózmentes, ha legfeljebb 0,1 g/100 g (vagy 100 ml) laktózt tartalmaz.

Korábbi cikkünkben még többet tudhat a laktóz-intolerancia és a tejfehérje allergia közti különbségről!

Két terméket jelöltek laktózmentesnek, melyek laborvizsgálati eredményei megfelelőek voltak. Egy termék csomagolásán utaltak „tejmentességre”. Ebben az esetben a tejben található tejfehérje jelenlétét is vizsgáltuk, és ez is megfelelő eredményt hozott.

 • Egyéb állítások

Az egyik termék csomagolásán a „ZERO Szacharóz” tápanyag-összetételre vonatkozó állítást tüntettek fel. A „ZERO Szacharóz” állítás nem szerepel a vonatkozó uniós rendelet mellékletében, így a termék csomagolásán nem tüntethető fel. Mindemellett a fogyasztó számára megtévesztő a „ZERO Szacharóz” felirat, mert ezzel azt sugallja, hogy a termék cukormentes, holott valójában az érintett termék tartalmazott egyéb cukrot (fruktózt).

 • „Diabetikus” termékkategória

Az egyik termék hátoldalán feltüntették a „Cukorbetegek és laktózérzékenyek is fogyaszthatják” feliratot. A „diabetikus” élelmiszerkategória megszűnésével nem lehet az élelmiszereken olyan megkülönböztető jelöléseket alkalmazni, ami azt sugallja, hogy a termék cukorbetegnek szánt.

Ha még többet szeretne megtudni a „diabetikus” termékkategória megszűnéséről, olvassa el korábbi cikkünket!

 

Minőségi ellenőrzések, avagy a feltüntetett zsír-, fehérje és cukor tartalom vizsgálata

A vásárlók a jelölésen kötelezően feltüntetendő tápértékjelölésből tájékozódhatnak a termékekben lévő tápanyagok mennyiségéről. A teszt során minden termék esetében megvizsgáltuk, hogy a tápértékjelölésben feltüntetett zsír-, fehérje- és cukor tartalmak megfelelnek-e a valóságnak.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján minden termék tápértékjelölése megfelel az abban foglaltaknak. A vizsgálati eredmények értékeléséhez figyelembe vettük az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápértékek tűréshatárának megállapításához használandó uniós útmutatót, amely meghatározott toleranciát megenged.

Egy termék esetében a laboratóriumi vizsgálat során kapott zsírtartalom érték alacsonyabb volt, mint a gyártmánylapban feltüntetett minimum érték. Emiatt a felelős vállalkozót hivatalunk kötelezi a hiba javítására.

Édesítőszer-tartalom vizsgálata

A termékekhez felhasznált édesítőszerek felső határértékét uniós rendelet szabályozza. A fagyasztott állapotban fogyasztható készítmények esetében a szteviol-glikozidok édesítőszerként felhasznált adalékanyag felső határértéke 200 mg/kg. A rendelet ezen édesítőszer felhasználása során korlátozást állít, mely szerint kizárólag csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélküli termékek esetén használható fel.

Egy jégkrém esetében a termék előállításához szteviol-glikozidok édesítőszert is használtak. Az érintett termék tartalmazott cukrot (fruktózt), így a rendelet korlátozása értelmében a terméknek a csökkentett energiatartalmú fogalommeghatározást kell teljesítenie. Egy élelmiszer akkor csökkentett energiatartalmú, ha az energiaértéke legalább 30%-kal csökkentett a hasonló termékekhez képest. Ennek az előírásnak az a célja, hogy csak egy kis mennyiségű édesítőszer hozzáadásával nem lehet a cukor összetevőt helyettesíteni.

Az érintett termék jelölésén 614 kJ/147 kcal értékeket tüntettek fel, azonban a forgalomban lévő hasonló termékek átlagos energiatartalma 734 kJ/175 kcal értékeket mutat, így a minimum 30 %-os energiacsökkentés nem valósult meg. Emiatt ennél a jégkrémnél jogszerűtlenül használták fel az édesítőszert.

Ha tudni szeretné, melyek voltak a jégkrémek egyéb jelölési hibái,
kattintson következő cikkünkre!
Tejeredetű zsírtartalom

A Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott magasabb minőségi kategóriát képviselő, tej- és tejes jégkrémek laboratóriumi vizsgálata során megvizsgáltuk a termékekhez felhasznált zsírtartalom eredetét, mely csak tejeredetű lehet, növényi eredetű zsírt nem tartalmazhat a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően.

A tej- és tejes jégkrémek csak tejzsírt tartalmaztak a laboratóriumi zsírsavanalízis alapján, semmilyen növényi eredetű zsír nem volt fellelhető.

Ízes jégkrémek, avagy vanília rúd vagy aroma?

A vizsgált termékek a felhasznált vaníliarúd, vanília mag, vanília darabkák és vanília héj mellett tartalmaztak aromát is. Megengedett, hogy ezeket az aromákat „kivonatként” szerepeltessék az összetevők között pl. őrölt vaníliarúd kivonat.

Néhány termék esetében az aroma természetes volt és volt olyan termék is, amelyhez bourbon vanília aromát használtak fel.

 

Bourbon vanília, természetes aroma, vaníliás, vanília ízű?
Korábbi cikkünkből kiderül, milyen különbségeket rejtenek ezek a kifejezések!

A jégkrémek ellenőrzése során 5 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. A kisebb jelentőségű jelölési hibák miatt hivatalunk 4 esetben figyelmezteti a felelős vállalkozókat. Egy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor, amelynél a szteviol-glikozidok édesítőszer került felhasználásra, azonban a forgalomban lévő hasonló termékekhez képest a 30 %-os energiacsökkentés nem valósult meg. A bírság várható összege kb. 300.000 Ft lesz.

A Szupermenta tesztek hagyományaihoz híven a kedveltségi vizsgálat ezúttal sem maradhatott el. Ha kíváncsi, mely jégkrém végzett az élen, kattintson következő cikkünkre!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk