Image default

A jégkrém története

A jégkrém és fagylalt története összeolvad. Vajon, hogyan kezdődött a fagyos-jeges finomságok közös világhódító útja? Cikkünkből kiderül!

A jégkrém története a fagylalt történetével kezdődik. Fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből. A földközi-tengeri országokba vélhetően egyiptomi közvetítéssel került.

Ez is érdekelheti

A történelem sok fagylaltkedvelő hírességet tart számon, például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész pedig betegeinek ajánlotta gyógyírként.

Hogyan került Magyarországra?

Az első, ízesített jégkását az arab kultúrákban gyárthatták, majd ez a frissítő különlegesség később átkerült a spanyol konyhaművészetbe is. A spanyolok  amerikai hódításaik során eljuttatták a recepteket a tengeren túlra, de a francia konyhaművészet elengedhetetlen kellékévé is váltak a jeges finomságok. Medici Katalin és Henrik orléans-i herceg esküvőjének menüjén is szerepeltek jeges finomságok, amelyekre rengeteget áldozott a Napkirály is. Magyar földre olasz közvetítéssel került először a fagylalt Mátyás király felesége, Aragóniai Beatrix, gazdag udvartartásának udvari sütő- és cukrászmestereinek közreműködésével.  Magyarországon az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.

Fagylalt vagy jégkrém? Mi a különbség? Korábbi cikkünkből megtudhatja!
Az első jégkrém

A hosszú gasztronómiai evolúció során az ízesített jégkása és jeges-vizes keverék a mindannyiunk által kedvelt krém állagú, hűtött édes készítménnyé vált. A jégkrémet Amerikában állították elő először, amikor is a XIX. század második felében elkezdte termelését az első hivatalos jégkrémgyár.

Forrás: Nébih

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk