Image default

A vaníliás dobozos jégkrémek jelölési hibái

Vaníliás jégkrém terméktesztünk alkalmával 18 terméket vizsgáltunk meg. Ezek jelölésén összesen 5 termék esetében volt olyan kisebb jelentőségű hiba, ami miatt hivatalunk eljárást indított.

A jelölés ellenőrzése céljából bekértük a termékek gyártmánylapját vagy termékspecifikációját, illetve az egyes összetevők specifikációját. Fontos ugyanis, hogy a termék csomagolásán feltüntetett információk összhangban legyenek a gyártmánylapban és a termékspecifikációban, illetve az összetevők specifikációjában szereplő adatokkal, hogy a vásárlókat pontosan tájékoztassák a termékről. A jégkrémek vizsgálatakor az alábbi főbb jelölési hibákat állapítottuk meg.

Ez is érdekelheti

Megnevezés-problémák

Néhány termék esetében feltüntették a „Premium” feliratot, amely jelző használata egy magasabb minőségi tulajdonságra utal, ami a jégkrémek esetében – többek között – a magasabb tejszíntartalmat jelentette. Azt ellenőriztük, hogy ezek a jégkrémek valóban Prémium termékek-e.

Egy terméknél kifogásoltuk a feltüntetett „Premium” feliratot, mert habár a „tejszínes” kifejezés szerepelt a címkén, de a termék nemcsak tejzsír felhasználásával készült, hanem kókuszzsírt is tartalmazott. A magasabb minőségre utaló jelző csak akkor használható, ha a termék valóban magasabb minőséget képvisel a többi hasonló termékhez képest, máskülönben megtévesztő lehet a vásárlók számára. A többi forgalomban lévő „Premium” jelzővel ellátott hasonló termékek nem tartalmaztak növényi zsírt.

Egy termék csomagolásának fő látómezőjében hiányos volt a termékmegnevezés („Vaníliás jégkrém”), mert a termék édesítőszert és cukrot (fruktózt) is tartalmazott, így a termékmegnevezésnek a jelölési uniós rendelet értelmében tartalmaznia kell a „cukorral és édesítőszerrel” kifejezést. A termék hátoldalán ugyan már feltüntették ezt a kifejezést, de a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében a termék elülső oldalán is szerepelnie kell a pontos megnevezésnek.

Egyéb jelölési hibák

Két termék jelölésén nem tüntették fel a termékhez felhasznált összes tejeredetű összetevő mennyiségét. A jelölési rendelet előírása értelmében azonban az élelmiszer nevében megjelenő összetevőket vagy összetevők csoportjának mennyiségét kötelező feltüntetni. A mennyiségi jelölés akkor nem kötelező, ha külön uniós rendelkezések pontosan előírják az összetevők vagy összetevők csoportjának a mennyiségét (anélkül, hogy előírnák annak feltüntetését a jelölésen). A jégkrémek esetében azonban a fenti mennyiségi jelölés kötelező, mert nem vonatkozik rájuk uniós rendelkezés.

Egy termék jelölésén a minőségmegőrzési időt nem a jelölési rendelet előírásainak megfelelően tüntették fel. Amennyiben a dátumban megadják a napot is, abban az esetben a „minőségét megőrzi:” feliratot kell feltüntetni, ezt követi a dátum nap/hó/év sorrendben. Ha a napot nem tüntetik fel, abban az esetben a „minőségét megőrzi a jelzett hónap végéig:” feliratot kell megjeleníteni a csomagoláson, ezt követi a dátum hónap/év sorrendben.

Összefoglaló cikkünkben bővebben olvashat a diabetikus jelölési hibákról, valamint a termékteszt további eredményeiről is!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk