Image default

A gluténmentes spagettik jelölési hibái

Gluténmentes spagetti terméktesztünk alkalmával 9 terméket vizsgáltunk meg, amelyek jelölésén összesen 3 termék esetében volt olyan hiba, ami miatt hatósági eljárást indítottunk.

A jelölés ellenőrzése céljából bekértük a termékek gyártmánylapját, illetve specifikációit. Fontos ugyanis, hogy a termék csomagolásán feltüntetett információk összhangban legyenek a gyártmánylapban és a termékspecifikációban szereplő adatokkal, hogy a vásárlókat pontosan tájékoztassák a termékről.

gluténmentes spagettik terméktesztjén a vizsgált 9 termék közül 3 nem felelt meg a jelölési előírásoknak, ami miatt a NÉBIH a felelős vállalkozásokat figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a hibák kijavítására.

Tápérték-hibák
 • Egy termék jelölésén nem szerepelt magyar nyelvű tápértékjelölés, a tápértékjelölés 2016. december 13-tól kötelező.
 • Egy termék csomagolásán a tápértékjelölés hibás volt, mert a tápértéktáblázatban az adatokat nem a jogszabálynak megfelelő elnevezéssel, ill. sorrendben tüntették fel.
 • Egy termék magyar nyelvű tápértéktáblázatában a sótartalom helyett hibásan a nátriumtartalom került feltüntetésre.
 • Egy termék esetében a tápérték adatokat nem a rendeletben előírt táblázatos formában tüntették fel, annak ellenére, hogy a termék csomagolásán elegendő hely állt rendelkezésre a táblázatos forma elhelyezésére.
 • Egy termék jelölésén a termékspecifikációban megadott tápértékadatok nem egyeztek meg a termék jelölésén feltüntetett idegen nyelvű és magyar nyelvű tápértékadatokkal.
 • Két termék esetében az energiatartalom jelölt értékét hibásan számolták ki. A tápértéktáblázatban a rost mennyiségének feltüntetése nem kötelező, de az energiatartalom számításánál az értékét figyelembe kell venni.

Ez is érdekelheti

További jelölési hiányosságok
 • Egy termék esetében holland gyártó van feltüntetve a termék jelölésén, azonban a termékspecifikációban foglaltak szerint a terméket egy romániai cég állította elő.
 • Egy termék magyar nyelvű jelölésén feltüntetésre került a „diétás termék” kifejezés. 2016. július 20-tól egy jogszabályváltozást követően a gluténmentes élelmiszerek is kikerültek a “különleges táplálkozási célú élelmiszer” kategóriából, továbbá a „diétás” kategória is megszűnt.
 • Egy terméknél a különleges tárolási feltételeket nem a minőségmegőrzési időt követően tüntették fel.
 • Egy termék jelölésén nem tüntették fel a gyártmánylapjában szereplő különleges tárolási feltételt.
 • Egy termék esetében a termék jelölésén és a termék specifikációjában nem ugyanolyan sorrendben követik egymást az összetevők. A vonatkozó jogszabályi előírás értelmében az összetevők felsorolásának sorrendje az élelmiszer előállításakor való felhasználási tömegük szerinti csökkenő sorrendet kell követniük.
 • Egy termék magyar nyelvű jelölését tartalmazó felirathoz használt tinta megfelelő tárolási körülmények között is jelentős mértékben kopott.
Kíváncsi, melyik gluténmentes spagetti végzett az első helyen a Nébih Szupermenta terméktesztjén? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk