Image default

Öt élelmiszer-biztonsági tipp tésztaételek elkészítéséhez

Háztartások menüsorában a tészta egy alap hozzávalója az ételeknek. Köretként, egytálételként, süteményben egyaránt felhasználhatjuk. A főzésnél nem csak a finom ízek összhangjára, hanem az élelmiszer-biztonságra is érdemes odafigyelni. Cikkünkben bemutatunk 5 tippet, ami által biztonságosan készíthetünk tésztaételeket.

1. A száraztésztát, száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk

A száraztészták érzékenyek a napfényre. Ha nem fénytől védett helyen tároljuk, színvesztés, avasodás következhet be. Ha pedig nedves, párás légtérben tároljuk, az mikrobiológia károsodás eredményezhet.

2. Ha kibontunk egy csomag tésztát és nem használjuk fel az egészet, akkor a maradékot mindig szorosan zárjuk le, vagy tegyük át egy zárható dobozba

Ha a felbontott száraztésztát nem zárjuk le jól, vagy tároljuk jól zárható dobozban, szennyeződések és állati kártevők kerülhetnek az élelmiszer közé.

3. Tiszta konyha tiszta kéz

Az emberi és állati szervezetekben, valamint környezetünkben szabad szemmel nem látható mikrobák találhatók. Ezek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, és az élelmiszerrel a szervezetünkbe jutva megbetegedést okozhatnak. Ezért munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan mossunk kezet. A főzéshez, előkészítéshez használt edényeket és eszközöket, az élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossuk le az ételkészítés előtt, közben és utána is. Így megelőzhető a gyomorrontás, ételmérgezés.

Ez is érdekelheti

4. Különítsük el az alapanyagokat

A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk. Főként a már elkészült, fogyasztásra kész ételektől különítsük el ezeket, már bevásárláskor és a hazaszállítás során is. A nyers húson és a kicsepegő húslében súlyos megbetegedést okozó mikrobák fordulhatnak elő, ezért a nyers húsokhoz használt eszközöket, vágódeszkát az ételkészítés során más célra ne használja. Ajánlott külön eszközöket használni a húsok és a zöldségek előkészítéséhez, melyeket a munka végeztével, illetve a sütés-főzés folyamata közben is alaposan mossunk el. Kórokozó mikroorganizmusok egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, különösen a földdel szennyeződött, esetleg szennyvízzel öntözött zöldségeken, valamint tojáson is előfordulhatnak.

5. Gyors lehűtés, hűtött tárolás

Elkészített ételeinket fogyasszuk frissen, ne hagyjuk huzamosabb ideig szobahőmérsékleten állni. Két órát meghaladó, langyos hőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. Nyers tojással készült ételeknél fokozottan figyeljünk a megfelelő hűtésre. Kockázatossága miatt semmiképp se adjuk kisgyermekeknek! A menü egymást követő fogásait felszolgálásig tároljuk hűtve. A megmaradt ételeket azonnal hűtsük le, és minél előbb tegyük hűtőszekrénybe. A hűtőbe az ételeket lehetőleg lefedve, zárható dobozokban, elkülönítve tegyük be, hogy egymást ne szennyezhessék! Hűtőszekrényben se tároljuk 2-3 napnál tovább a megmaradt ételt!

Forrás: Nébih

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk