Image default

Mi alapján csoportosíthatjuk a száraztésztákat?

A száraztészták nagy népszerűségnek örvendenek a háztartásokban. Ez nem meglepő, hiszen kevesebb munkával változatos és ízletes ételek készíthetőek belőlük, alacsony víztartalmuk miatt pedig hosszabb ideig tárolhatók. Cikkünkből kiderül, mi alapján csoportosíthatjuk őket.

Magyar Élelmiszerkönyv irányelve hat fő csoportra bontja a száraztésztákat:
  • tojás nélküli
  • tojásos
  • durum
  • tojásos durum
  • házi jellegű tojásos
  • egyéb száraztészta

Ez is érdekelheti

Nézzük, mi alapján csoportosíthatnánk még a száraztésztákat. A Szupermentán most három lehetséges vásárlói szempontot mutatunk be forma, tojástartalom, összetétel és táplálkozási érték szerint.

Forma szerinti felosztás

Talán össze sem szedhető, mennyi száraztészta típus létezik, ha formájukat nézzük. Ha a levesekhez használt tésztákat vesszük figyelembe, ott van a csigatészta, a cérnametélt, lúdgége, eperlevél. Vagy az egytálételek nagyágyúi és a köretként is gyakran felszolgált híres formák, mint a szarvacska, a kagylótészta, a penne, a fusilli, a tagliatelle, a farfalle és nem utolsó sorban a spagetti. De természetesen számos más forma is létezik még ezeken kívül is.

Tojástartalom szerint

Vannak tojással és tojás nélkül készült tészták. A tojással készültek esetében lehetnek 2, 4, 6 és akár 8 tojásból készültek is. Ez az 1 kg liszthez adott tojások számát jelenti. Azok a tészták, amelyek tojást tartalmaznak, de csak tojás fehérjével készültek, azok koleszterinmentesnek mondhatók, ahogyan a tojás nélküliek is.

Összetétel szerint

A száraztészták általában búza vagy durumlisztből készülnek, de természetesen más választási lehetőség is van, mint például: kukorica, szója, rizs, burgonyapehely és akár a hajdina is.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk