Image default

Megfeleltek a gluténmentes spagettik

Ha valakiről kiderül, hogy gluténérzékeny, attól kezdve valahogyan megváltozik az étkezésekhez fűződő viszonya. Nem készülhet a tésztája ugyanabban az edényben, mint a család többi tagjának, baráti összejöveteleken, rendezvényeken és a hétköznapokon is tudatos döntésekre és választásra kell törekednie. Amikor egy gluténérzékeny vásárló dönt, akkor a mentesség mindenekfelett áll. Éppen ezért számunkra is ez volt az elsődleges szempont a gluténmentes spagettik tesztjén. Miután a biztonság tényezőjének megfeleltek a száraztészták, a minőség vizsgálatáról sem feledkeztünk meg.

Az étel intoleranciában, allergiában szenvedőknek régebben még nem volt akkora választási alternatívája, mint napjainkban. Mára ellepték a boltokat a különböző „mentes” termékek. A gluténmentes száraztészták közül egy közkedvelt, egytálételekhez gyakran használt formát, a spagettit választottuk ki tesztünkhöz. A formai szűkítés után azonban még mindig hatalmas volt a nagyobb üzletláncok, ismert speciális boltok és online üzletek kínálata. Az összehasonlíthatóságot figyelembe véve a kukoricaliszt alapú, tojásmentes termékek mellett döntöttünk.

Összesen 9 kukoricaliszt alapú spagetti száraztésztát vizsgáltunk. A vizsgált 9 termék közül 5 db kukoricalisztből, 4 db kukoricalisztből és rizslisztből készült.

4 tészta olasz, 2 román, 2 magyar gyártó terméke. Egy terméknél holland gyártót jelöltek, de valójában román cég állította elő a száraztésztát, a felelős élelmiszer vállalkozót határozatban köteleztük a megtévesztő információ javítására.

Az ellenőrzés során vizsgáltuk:
  • a Magyar Élelmiszerkönyvi megfelelés: nedvességtartalom és főzési tulajdonságok,
  • gluténtartalom,
  • tejfehérje-tartalom,
  • tojásfehérje allergén,
  • GMO tartalom,
  • mikotoxinok: Aflatoxinok, DON, F2-toxin (zearalenon), Fumonizin (B1+B2), Ochratoxin-A,
  • laktóztartalom (2 termékben), valamint
  • a termékek jelölésének jogszabályi megfelelősége.

Ez is érdekelheti

„Mentes” száraztészták

A vizsgált 9 száraztésztánál a gluténmentességen kívül még 3 esetben tüntettek fel tojásmentességet, 2-nél laktózmentességet és 2 tejmentességet. Lássuk ezeket közelebbről!

Gluténmentesség

A „gluténmentes” kifejezés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.

A vizsgált termékek jelölésén kivétel nélkül utaltak a gluténmentességre, ezzel is jelezve a fogyasztók felé, hogy a cöliákiában szenvedők is fogyaszthatják. A „gluténmentes” kifejezés kiegészítéseként szimbólummal (logó vagy ábra) is lehet utalni erre.

gluténmentes

Jó hír, hogy a vizsgált 9 száraztészta mindegyike megfelelt a gluténmentesség kritériumának.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint 8 terméknél kimutatási határ alatt volt a glutén tartalom, míg 1 termék 7,4 mg/kg mennyiségben – azaz határérték alatt – tartalmazott glutént.

Tudta, hogy a gluténmentes élelmiszereket jelölő áthúzott gabona szimbóluma az Európai Unió tagországaiban és azokon kívül is védjegyoltalmat élvez?
Olvassa el korábbi cikkünket!

A vizsgált száraztésztákat úgy gyártották, hogy az élelmiszer glutént tartalmazó összetevőjét – a búzalisztet – más, természetes módon gluténmentes összetevővel helyettesítették (kukoricaliszttel vagy rizsliszttel), ezért a címkén feltüntethető a „gluténmentes” kifejezés, melyet a „kifejezetten gluténérzékenyek számára készült” vagy a „kifejezetten coeliakiában szenvedők számára készült” kifejezések is kísérhetnek. A terméktesztet érintő 9 gluténmentes spagetti száraztészta jelölésén a „gluténmentes” kifejezés mindegyik termék jelölésén szerepelt, viszont egyetlen terméken sem volt feltüntetve az utóbb említett két opcionális kifejezés.

Laktózmentes

A laktózmentességre vonatkozó állítás feltüntetési feltétele sem közösségi sem nemzeti szinten nem került még meghatározásra, azonban általánosságban elmondható, hogy hazánkban egy termék akkor tekinthető laktózmentesnek, ha 0,1 g/100 ml (vagy 100 g) laktózt tartalmaz.

Két termék jelölésén szerepelt laktózmentességre utaló állítás. Mindkettő laborvizsgálati eredménye megfelelő volt.

Tudta? Lényeges különbség van a laktóz-intolerancia és a tejfehérje allergia között. Korábbi cikkünkből még többet megtudhat!
Tejfehérje-mentes

Két termék jelölésén „tejmentességre” is utaltak. Tejfehérje vizsgálatot azonban mind a 9 terméken végeztünk.

A laboratóriumi vizsgálat tejfehérje jelenlétét nem mutatta ki egyetlen gluténmentes száraztésztában sem,

ami igazolja, hogy teljes mértékben növényi alapanyagú termékekről van szó, továbbá keresztszennyeződés sem történt.

Tojásfehérje-mentes

A vizsgálat alá vont 9 termék jelölésén az összetevők között egyetlen esetben sem volt feltüntetve tojásra, ill. tojásfehérje jelenlétére utaló összetevő pl. tojás (tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás), albumin. Ellenőriztük ezen állítások valóságtartalmát is, amelynek eredménye megnyugtató volt.

A hatósági laboratóriumi vizsgálat során tojásfehérje allergén egyetlen termékben sem volt kimutatható.

A tojásallergia – a glutén érzékenység és a tejfehérje allergia után – a harmadik legtöbb embert érintő élelmiszerallergia, melynek kezelési módja, a tojásmentes diéta betartása.

GMO vizsgálat, mikotoxinok

A laboratóriumi vizsgálatok alapján a gluténmentes spagetti száraztésztákban GMO nem volt kimutatható, ahogyan a mikotoxinok mennyisége is minden esetben a kimutatási határ alatt volt.

Minőségi paraméterek, azaz nedvességtartalom, főzési idő, szétfövés és összetapadás mértéke

A Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározták a száraztésztákra vonatkozó minőségi kritériumokat, így ezeket is ellenőriztük.

A nedvességtartalom a Magyar Élelmiszerkönyv alapján legfeljebb 13,0 % (m/m) lehet. Mind a 9 termék esetében vizsgáltuk ennek megfelelőségét. Fontos szempont a tészták főzési ideje is, mely időt – idő intervallumot – a gyártók, forgalmazók fel is tüntetik a termék csomagolásán. A laboratóriumi vizsgálatok a főzési idő ellenőrzésére is kiterjedtek. A száraztészták minőségét, azok felhasználhatóságát a főzési tulajdonságai is befolyásolják.

A nedvességtartalom, a főzési idő, a szétfövés és az összetapadás mértéke szempontjából is megfelelt mind a kilenc termék.

Jelölési hibák

Kifogással csupán a termékek jelölése esetében éltünk, azonban itt több pontatlansággal is találkoztak szakembereink. A legjellemzőbb probléma a tápértékek hibás feltüntetése volt, de egyéb jelölési hiányosságokkal is találkoztak az élelmiszerbiztonsági felügyelők.

Egy termék jelölésén holland gyártót tüntettek fel, azonban a termékspecifikációban foglaltak szerint a terméket egy román cég állította elő, a felelős élelmiszer vállalkozót határozatban köteleztük a megtévesztő információ javítására.

A Nébih 3 termék esetében eljárást indított a felelős vállalkozásokkal szemben, és kötelezte azokat a jelölési hibák javítására.

A gluténmentes spagettik ellenőrzésekor talált jelölési hibákról még többet olvashat összefoglaló cikkünkben!
A legkedveltebb gluténmentes spagetti

spagetti

A Szupermenta kedveltségi vizsgálatán vakkóstolás módszerrel szakértő érzékszervi bírálók, gyártók és forgalmazók, valamint laikus kóstolók tesztelték a termékeket száraz és főtt állapotban egyaránt.

A gluténmentes száraztészta száraz állapotú külső megjelenése és állománya paramétereknél a Nutri Free Pasta szerepelt legjobban a bírálók körében.

A Szupermenta teszt első helyezettje a további öt bírálati szempont értékelésénél egyértelműen tarolt. Kóstolóink tetszését legjobban a Le Veneziane Spaghetti nyerte el illat (száraz és főtt állapotban), szín (főtt állapotban), íz és állomány szempontok esetében.

spagetti

Végeredményben a gluténmentes spagetti száraztészták versenyében első helyen 67,1 ponttal a Le Veneziane spagetti végzett. 64,2 ponttal második lett a Nutri Free, míg harmadikként a Cornito 60,9 ponttal zárt a Szupermenta kedveltségi rangsorában.

 

gluténmentes spagetti

Letölthető táblázatunkban valamennyi vizsgálati eredmény megtekinthető!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk