Image default

Áthúzott gabona

Avagy a gluténmentesség szimbóluma

Tudta, hogy a gluténmentes élelmiszereket jelölő áthúzott gabona szimbóluma az Európai Unió tagországaiban és azokon kívül is védjegyoltalmat élvez? Cikkünkben további érdekességeket olvashat.

A „gluténmentes” kifejezés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.

A „gluténmentes” kifejezés kiegészítéseként szimbólummal (logó vagy ábra) is lehet utalni a termék gluténmentességére.

gluténmentes szimbólum

Ez is érdekelheti

Az Európai Coeliakiás Egyesületek Szövetségének (Association of European Coeliac Societies – AOECS) a gluténmentes élelmiszereket jelölő áthúzott gabona szimbóluma az Európai Unió tagországaiban és azokon kívül is védjegyoltalmat élvez.

A szimbólummal jelölt gluténmentes élelmiszerek egyedi azonosító számot kapnak, melyben a cég azonosító száma, valamint a regisztrált termék azonosítója is szerepel.

Az AOECS által kidolgozott Európai Licenc Szerződés lehetőséget biztosít a charta szabályait elfogadó AOECS tagszervezeteknek arra, hogy saját országukban licenchasználati szerződéseket kössenek a gluténmentes diétában fogyasztható élelmiszerek gyártóival a szimbólum használatára. A szimbólum használatára vonatkozó szerződést Magyarországon a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete kötheti meg a Magyarországon bejegyzett székhellyel rendelkező gyártó és forgalmazó cégekkel.

Kép: AOECS

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk