Image default

Miből készülnek a gluténmentes tészták?

Gluténmentes spagetti terméktesztünk kapcsán kíváncsiak voltunk, miből is készülnek pontosan ezek a típusú száraztészták. A kínálat rendkívül széles, számos különböző összetevőt tartalmazó termékkel találkozhatunk. De valóban száraztésztának nevezhető egy termék, ha az kukoricalisztből készült? Tovább olvasva megtudhatja!

A tészták alapanyaga általában búzaliszt, tojás és ivóvíz. Tojás nélkül is készülhet száraztészta, persze kizárólag valamilyen gabonaőrleményből és ivóvízből. A gabonaőrlemények hallatán elsőre mindenkinek a közönséges búza jut eszébe. Talán azért, mert ebből készül a búzafinomliszt, mely a legtöbb kenyérnek, tésztának fő alapanyaga. A száraztésztákról szóló Magyar Élelmiszerkönyv a búzaőrlemény mellett vagy helyett egyéb más gabonaőrlemény, gabonakészítmény, gabonahelyettesítő készítmény felhasználását is megengedi a száraztészta előállításánál.

A gluténmentes száraztészták jellemzően kukoricalisztből és/vagy rizslisztből készülnek, de ne lepődjünk meg, ha a kínálatot pásztázva rozsliszt, csicseriborsó liszt, köles liszt, útifű maghéj liszt, cirokliszt, hajdinaliszt, lencseliszt, zöldbanán liszt és szezámliszt változatokkal is találkozunk.

Ez is érdekelheti

A Szupermenta legújabb terméktesztjén az összes tészta tartalmazott kukoricalisztet.

Ha kíváncsi a tesztünk eredményeire, kövesse velünk a Szupermentát!

Ezt a liszttípust élelmezési kukoricából, malmi úton állítják elő. A malomipari termékekről szóló Magyar Élelmiszerkönyv irányelve alapján tisztasági követelmény, hogy a kukoricaőrlemény nem tartalmazhatja más gabonák őrleményét, gyommagőrleményt, állati kártevőket és maradványaikat.

Kíváncsi milyen lisztfajták és liszttípusok vannak? Korábbi cikkünkből megtudhatja!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk