Az élénksárga déligyümölcs manapság előkelő helyet foglal el azok között a természetes termékek között, melyek számtalan jó jellemzővel rendelkeznek. Sokáig egyszerű konyhai összetevőnek tekintették, majd elkezdték felfedezni további jó tulajdonságait. Cikkünkben most felhasználási területeiről olvashat.
Konyha
Élelmiszerek tekintetében megannyi területen felhasználjuk. A citrom savassága egyaránt kiemeli a sütemények, halak, húsok és zöldségek ízét, de jó tulajdonságai nem csak a főzésben érvényesülnek, hisz italokat is készíthetünk belőle az egyszerű limonádéktól a bonyolult koktélokig egyaránt.
Háztartás
Az ecethez, a sóhoz és a szódabikarbónához hasonlóan a citrom is „mindenre” jó. Tisztít, fertőtlenít, ragyogóvá tesz, szagtalanít és még a rovarokat is elriasztja. Fő összetevője a citromsav jelentős szövetségesünk a háztartásban.
Ez is érdekelheti
Szépségipar
Fontos helyet foglal el a kozmetikai kezelések körében: tonizálja a bőrt, tisztítja az arcot, megszépíti a hajat vagy erősíti a körmöket. Leve, húsa vagy illóolaja egyaránt gazdagítja a krémeket, arcmaszkokat és házi samponokat.
Egészség
A citromot évszázadok óta ismerik, gyógyhatásait azonban csak hagyományos gyógymódok alkalmazása során, ösztönösen ismerték fel. Manapság már sokkal többet tudhatunk róla. Vitaminokban, ásványi anyagokban és flavonoidokban gazdag. Képes küzdeni a vírusok és baktériumok ellen, védi az artériákat, elősegíti az emésztést, tisztítja a szervezetet.
Tudtad -e?
Egy felnőtt fáról egy év alatt 6-10 alkalommal összesen akár 1000-2000 gyümölcsöt is leszedhetnek. A naranccsal együtt a világ leggyakrabban
termesztett gyümölcsei közé tartozik.
Forrás: Marie-Noelle Pichard – A citrom titkai