Mindig van jó alkalom, elbújni egy borospincében, részt venni egy kellemes borkóstolón. Mégis, mire figyeljünk? Pár tipp a legjobb élmény eléréséhez.
Hol?
Általában borospincében vagy külön erre a célra készített kóstolótermekben, kisebb létszámú csoport számára rendeznek borkóstolókat annak érdekében, hogy minél személyesebb hangulatot tudjanak teremteni. Amit belépéskor láthatunk: fehér abroszokkal takart asztalok, rajtuk víz a szájöblítéshez, kisebb csésze az első korty kiköpéséhez, szalvéta. A borospoharak különböző típusai, amelyek vékonyfalúak, kehely alakúak, felfelé szűkülő szájjal.
Hogyan készüljünk?
- A kóstoló napján ne fogyasszunk erősen fűszeres ételeket, mert rontják az ízlelési érzékünket.
- A legjobb, ha félig üres gyomorral érkezünk. Személyfüggő, hogy ez kinek, mit jelent. Mindenesetre semmiképpen se érezzük magunkat jóllakottnak, sem éhesnek. Üres gyomorral semmiképp ne kóstoljunk bort!
- Kerüljük az illatosított kozmetikumok használatát, mivel orrunk érzékenységét jelentősen befolyásolják.
- A bor első kortyával öblítsük ki a szánkat. Esetleg köpjük ki. Az első benyomás is nagyon fontos lehet a kóstolásnál. A második kortyot már ízlelhetjük, részleteiben elemezzük.
- Legfőbb tanács a mértékletesség. Jó tudni, hogy körülbelül hányféle bor szerepel a listán. Ha tizenötnél kevesebb, egy-egy kis korty lenyelhető, hosszabb kóstolási sor esetén a már elfogyasztott kis kortyok következtében homály fedheti a borkóstoló értékesebb részeit…
- Kóstolás közben, egy-egy tétel között törekedjünk a szénsavmentes vízbevitelre, íz és illatérzékelő rendszerünk semlegesítésére.
Ez is érdekelheti
Kinek, mi ízlik?
- Az emberi tényező befolyásolhatja az észlelést. Fontos hatással lehet, hogy épp milyen hangulatban vagyunk, mennyire tudunk a borra koncentrálni.
- Nem mindegy természetesen az sem, hogy milyen fizikai állapotban vagyunk (betegség, levertség, fáradtság).
- Hatással van az élményre az érzékszerveink épsége is.
- Érdemes tisztázni, hogy öröm- vagy ismeretszerző célból érkeztünk. Persze a két cél együttesen is érvényesülhet, a jó bor ugyanis elvarázsol így is, úgy is…