Image default

Kutyasamponokat teszteltünk

A Szupermenta programban ezúttal kutyasamponokat teszteltünk. Összesen 24 terméket ellenőriztünk.

Összesen 24 különböző kategóriájú kutyasampont vizsgáltunk, melyből 19 hazai kereskedelemben is kapható, 5 termék pedig külföldi internetes weboldalról beszerezhető termék volt.

Nem minden kutyasampon egyforma! Cikkünkben eláruljuk mi a különbség az egyes kategóriák között.

Ez is érdekelheti

2 állatgyógyászati készítményt, 9 állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítményt, valamint 8 állategészségügyi biocid terméket teszteltünk. A 8 biocid sampon között 6 bolha- és kullancsriasztó sampon volt. További 5 gyógyhatású készítményt külföldi internetes oldalról szereztünk be.

Miért pont kutyasampon?

Itt a tavasz, a hosszas kutyasétáltatások időszaka, így előbb-utóbb elengedhetetlenné válik kutyánk fürdetése is.

Felelős állattartóként már a vásárlás előtt fontos tájékozódnunk arról, milyen terméket érdemes keresnünk, megbízhatunk-e az adott készítményben. Más célt szolgál egy ápoló és mást egy gyógyhatású sampon, így nem mindegy, milyen terméket választunk kedvencünk számára.

Laboratóriumban a kutyasamponok

Laboratóriumban vizsgáltuk az állategészségügyi biocid termékek, valamint az állatgyógyászati készítmények hatóanyag tartalmát.

Megnyugtató, hogy hatóanyag tartalom tekintetében a vizsgált termékek mindegyike megfelelt.

Elvégeztük a hatóanyag tartalom vizsgálatát a tesztelt 9 gyógyhatású készítmény esetében is.

A 9 vizsgált gyógyhatású készítmény közül egy, számos más összetevő mellett klórhexidint is tartalmazó termékkel akadt probléma. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a termékben mért klórhexidin-diglükonát tartalom nem felelt meg a terméken szereplő, deklarált hatóanyag tartalomnak.

A felelős gyártóval szemben a hivatal eljárást indít és természetesen kötelezi a hiba javítására.

Szúrópróbaszerűen elvégeztük a termékek bakteriológiai tisztaság, pH valamint sűrűség ellenőrzését is.  A vizsgálat során minden termék megfelelt az előírtaknak.

A teszt során bárki által elérhető külföldi internetes oldalról rendelhető különböző kutyasamponokat is vizsgálatunk. Ezek a termékek hatóanyag tartalmuk alapján az állatgyógyászati készítmény kategóriába esnének.

A külföldi készítmények laboratóriumi vizsgálata során 5 termékből 3 nem felelt meg hatóanyag tartalom szempontjából. 

Engedélyezési szám vagy nyilvántartási szám – mik ezek és miért fontos keresnünk a termékeken?

Minden állatgyógyászatban alkalmazott készítmény és termék használatának megvan a maga kockázata. Mivel allergiás reakció mind az állat, mind a felhasználó esetében kialakulhat, ha valaki tisztában van vele, hogy egyes kémiai anyagokra érzékenyen reagál, kerülje a közvetlen érintkezést vagy ne használja az adott terméket.

Felelős állattartóként fontos tudnunk, hogy a hatóság által engedélyezett termék csomagolásán minden esetben megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma, például: 093/2/B/2013 NÉBIH ÁTI. (Hivatkozási névként a NÉBIH ÁTI helyett még az EU vagy ÁOGYTI vagy MgSzH betűsor is előfordulhat.)

Az engedélyszám a garancia arra tehát, hogy engedélyezett illetve nyilvántartásba vett termékről van szó, amely a hatóság felügyeleti körébe tartozik, azaz a terméket engedélyezték, vizsgálták, és folyamatosan figyelemmel kísérik az előnyeit és kockázatait.

Fontos tudni! A külföldi internetes áruházban vásárolt termékek rendszerint nem rendelkeznek Nébih engedélyszámmal és magyar nyelvű termékirodalommal. Bár a termékek használata nem minden esetben ártalmas, a tudatos vásárlónak tisztában kell lennie a termékek fokozott kockázatával. A fokozott kockázat abból adódik, hogy a magyar hatóság nyilvántartásában ezek a termékek nem szerepelnek és így egy esetleges minőségi hiba vagy nem kívánatos hatás jelentkezése esetén nem nyomon követhetők.

A jelölés ellenőrzése

A magyar nyelvű címke feltüntetése kategóriától függetlenül minden termék esetében kötelező. A feltüntetendő adatok köre kategória szerint változhat.

Minden termék esetén kötelező a csomagoláson megjeleníteni a termék összetételét, lejárati idejét és a tárolási előírásokat valamint azoknál a termékeknél, ahol számítunk terápiás vagy kiegészítő hatásra, a javallat feltüntetése is kötelező.

A jelölési vizsgálaton egy gyógyhatású és egy biocid kutyasampon bukott el, mivel a magyar nyelvű jelölés csak az érintett termék felbontásával volt olvasható. A hiba miatt a hivatal természetesen figyelmeztetésben részesíti a felelős vállalkozókat és felszólítja őket a probléma javítására.

A kutyasamponok esetében sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat, de melyik termék végzett az élen? Cikkünkből megtudhatja.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk