Image default

Szemrevaló meggyes sörök tesztelve

Augusztusban valahogy könnyebb az élet: hosszú esték és hideg italok, ezt (is) imádjuk a nyárban. Mi is kerülhetett volna tehát a Szupermenta terítékére, ha nem a meggyes sör. 19 terméket vizsgáltunk. A mintavétel után a hatósági ellenőrzéseken át, a Nébih laboratóriumaiba vándoroltak a meggyes sörök és persze a kedveltségi vizsgálat sem maradt el.

Meggyes sör alapozás

Most is, mint általában nagyobb áruházláncok polcairól szerezték be a termékeket a hatósági felügyelőink. A meggyes sör az ízesített sörök kategóriájába tartozik, amelyet a Magyar Élelmiszerkönyv irányelve szabályoz. A tesztünkben szereplő termékek alkoholtartalma, a jelölésük alapján 3,3-8 térfogatszázalék között mozgott. 14 termék dobozos, míg 5 üveges volt, kiszerelésük pedig a 0,25 literestől a 0,5 literesig terjedt.

A sörök szabályozásáról bővebben itt olvashat!

Tudta?

Az ízesített sör: Olyan sör, amelyhez az ízhatás kialakítása érdekében a komló helyett vagy mellett egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak. Ezen termékek részletes jellemzőit a gyártmánylap rögzíti.

Terméktesztünk további eredményei

Laboratóriumi vizsgálatok
 • Alkoholtartalom (% vol.)
 • Eredeti extrakttartalom (% Plato)
 • Valódi extrakttartalom (% m/m)
 • Alkoholeredet
 • Sűrűség(g/ml)
 • Szén-dioxid(g/l)
 • Szín (EBC)
 • Ochratoxin A (OTA µg/l)
 • Tartósítószer (mg/l)
 • Mesterséges színanyag (mg/l)
 • Édesítőszerek (mg/l)
 • Növényvédőszer maradékmeggyes sör
Kíváncsi mit érdemes tudni a kézműves sörökről? Cikkünkből kiderül!
Alkoholtartalom

A meggyes sörök alkoholtartalma általában 2,8 és 8 százalék között van, de extrém esetben lehet ennél magasabb alkoholtartalmú ital is.

Ezeknek az előírásoknak és a címkén jelzett alkoholtartalom értékeknek minden meggyes sör megfelelt!

Eredeti és valódi extrakttartalom, azaz iránytű a sörminőséghez

Eredeti extraktnak azt az extraktmennyiséget nevezzük, ami az erjedés megindulása előtt már megvolt a sörlében. Ezzel szemben a valódi extrakttartalom a sörlében lévő összes oldott anyag mennyisége, amelyet répacukor-tömegszázalékban fejezünk ki. Mind a két paraméter a sör minőségének meghatározásában segít.

A sörök minőségéről bővebben itt olvashat!

Vásárlóként a sör címkéjén nem fogjuk megtalálni az eredeti extrakttartalmat, mivel azt csak az adott termék gyártmánylapján kötelező feltüntetni. Vannak gyártók, akik ennek ellenére szerepeltetik az adott sör Balling-fokát. Ennek hiányában viszont csupán a termék előállítójával szembeni bizalomra hagyatkozhatunk, hogy ha ő minőségi jelzővel illeti termékét, az valóban meg is felel a valóságnak, vagyis legalább 11% az ital eredeti extrakttartalma. A vizsgálatba vont meggyes sörök közül három gyártó tüntette fel a „minőségi” jelzőt a „palackokon”.

Tudta?

A Balling-fok a sörlé erjesztés előtti szárazanyagtartalmát jelölő mértékegység.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján mind a három termék joggal viselte a „minőségi” jelzőt.

 

A termékek valódi extrakttartalma a laboratóriumi eredmények alapján 4,83 és 10,08 százalék között mozgott, míg az eredeti extrakttartalma 11,39 és 17,48 százalék között változott.

 A részletes eredmények, összefoglaló táblázatunkban megtekinthetőek!
Alkoholeredet

Az alkohol eredetvizsgálat során azt ellenőrzik a laboratóriumban, hogy valóban abból ered-e az alkohol, amit ahhoz felhasználhattak. Esetünkben meggyből és malátából.

A vizsgált meggyes sörök eredetét rendben találták a szakemberek!

Hogyan készül a meggyes sör? Kattintson!
Ochratoxin-A (OTA), lefordítva penészgomba-vizsgálat

Ez a vegyület egy mikotoxin, azaz gombaeredetű méreganyag, amely néhány egyéb étel mellett a sörben is előfordulhat. Meggyes sör esetében az előírt határérték 2 µg/l.

Kíváncsi hogyan vizsgálják a laboratóriumi szakembereink a sörben a penészgombát? Kattintson!

Megnyugtató, hogy a vizsgálat pozitívan zárult, az eredmények megfeleltek!

Hatósági vizsgálatok, jelölés és nyomozás

A meggyes sörök jelölésén fel kell tüntetni a „sör”, „ízesített sör” kifejezést. Az ízesített sörök megnevezésében az ízére, színére vagy egyéb jellegzetességére utaló szónak és természetesen az alkoholtartalomnak is szerepelnie kell.

A szakembereink négy terméknél találtak jelölési hibát, előfordult, hogy egy-egy terméknél egyszerre többet is. Az érintett három gyártó és egy forgalmazó ellen az ellenőreink hatósági eljárást indítottak és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, mindösszesen 160 000 forint értékben.

Fontos szempont volt a nyomonkövethetőség ellenőrzése is. A nyomonkövetési rendszer megfelelő biztosítása érdekében mindenképpen szükséges az előállítás megkezdésétől a vásárlókhoz történő eljutásig az adott meggyes sörök pontos dokumentálása. Ez a folyamat magában foglal minden egyes lépést az alapanyag beszerzésétől, a technológiai eljárásokon keresztül, a késztermék előállításáig.

A szakembereink e téren hat terméknél tapasztaltak kisebb nyomonkövetéssel kapcsolatos hiányosságot, emiatt az érintett kereskedelmi üzletláncokkal szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki 300 000 forint értékben.

 

10 esetben kisebb jelölési és gyártmánylappal kapcsolatos hibákat is találtak a hatósági felügyelők. Erről az érintett gyártókat tájékoztatták és felhívták a figyelmet a hibák javítására.

Tudta?

A gyártmánylap az élelmiszer-előállító által vezetett, élelmiszerbiztonsági, minőségi jellemzőire vonatkozó nyilvántartás.

Szupermenta-tipp

A nagy melegben igazán jól eshet egy pohár jéghideg meggyes sör. Viszont mielőtt a sörös pohár fenekére nézünk, érdemes megnézni a termék alkoholtartalmát, hiszen ez az érték –  a hazai piacon végzett polcfelmérésünk szerint – az ízesített sörök esetében is széles skálán mozog, 3,3-tól egészen 8 térfogatszázalékig. Tudatosan válasszuk ki a számunkra megfelelő hűsítőt!

A meggyes sörök kedveltségi vizsgálata sem maradt el. Ha kíváncsi, mely termékek állhattak dobogóra, kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk