A kakaó egy klasszikus alapanyag, melynek forgalomba kerülő változatait a Magyar Élelmiszerkönyv kétféle kategóriába sorolja. Megmutatjuk, melyek ezek!
Kakaók a Magyar Élelmiszerkönyv szerint
- Kakaó, kakaópor: Tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por alakú termék. A terméknek legfeljebb 9% vizet és legalább 20% kakaóvajat (szárazanyagra számítva) kell tartalmaznia.
- Zsírszegény kakaó, zsírszegény kakaópor: Olyan termék, amely kevesebb mint 20% kakaóvajat tartalmaz a szárazanyag tömegére számítva. Ezen termékek esetében a jelölésen fel kell tüntetni a kakaóvaj-tartalmat, például „Zsírszegény kakaópor 10-12% kakaóvaj tartalommal”.
Felhasználásukat tekintve nincs közöttük jelentős különbség. Tökéletes alapanyagai a csokoládénak, kiváló hozzávalói a különböző édességeknek, krémeknek, de egyéb izgalmas módokon is beépíthetőek az étkezésekbe.
Tudta?
A karobpor a szentjánoskenyérfa termésének magjából készül. Szárítják, pörkölik és őrlik, hogy finom port kapjanak belőle.
Gyakran használják kakaópor vagy csokoládé helyett, az íze azonban kevésbé intenzív, mint a kakaópornak, ezért az átlagosnál nagyobb mennyiség hozzáadásával érhető el vele a várt kakaós íz.
Az enyhén pörkölt változat édesebb, a sötéten pörkölt pedig keserűbb, intenzívebb ízű.
Magas a rost- és alacsony a zsírtartalma, valamint kalciumot és antioxidánsokat is tartalmaz. (Forrás: medicalnewstoday.com)
Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv