Image default

GMO és nehézfémek – avagy mit miért vizsgáltunk a csomagolt burgonyákban?

A csomagolt burgonya terméktesztünk során számos laboratóriumi vizsgálatot elvégeztek szakembereink. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy mit jelent, és miért fontos vizsgálni a GMO-t, vagy éppen a nehézfémeket a burgonyákban.

GMO

Magyarországon a genetikailag módosított szervezetek tilalmát a természet védelméről szóló törvény mellett az Alaptörvény is rögzíti. A GMO olyan szervezet, melynek a genetikai állományát mesterséges úton változtatták meg, ennek következtében az adott szervezetben és utódaiban új tulajdonságok jelennek meg (pl. optimalizált keményítőtartalmú vagy rovarrezisztens GM-burgonyafajta).
Az Európai Unión kívül több engedélyezett GM burgonya is termeszthető.
A GMO-vizsgálat célja tehát annak ellenőrzése, hogy a csomagolt burgonyákban található-e genetikai módosításra utaló nyom.

Jó hír, hogy a csomagoltburgonya-tesztünkben vizsgált termékek mind megfeleltek a GMO vizsgálat során, tehát nem tartalmaztak genetikai módosításokat.

Nehézfémek

A nehézfémek (pl. az ólom és a kadmium) olyan anyagok, amelyek nagy mennyiségben elfogyasztva kedvezőtlen élettani hatásokat okozhatnak. Ezek a szennyezőanyagok természetes úton is bekerülhetnek az élelmiszerekbe. A talajban termett növényből, így többek közt a burgonyából is az emberi szervezetbe juthatnak, ahol felszaporodva egészségügyi problémákat idézhetnek elő. Éppen ezért a hámozott burgonyára vonatkozóan rendelet rögzíti a maximális ólom- és kadmium-határértéket, amely nedves tömegre számítva legfeljebb 0,10 mg/kg lehet.

Laboratóriumi vizsgálataink során mind az ólom, mind a kadmium tekintetében megfeleltek a vizsgált minták a felső határértékeknek.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk