Image default

Káosz a ketchup címkéken

A termékek többsége nem felelt meg az előírásoknak

A ketchupok terméktesztjén a vizsgált 38 termék közül 25 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Ezekben az esetekben hatósági eljárás indult, míg a súlyosabb jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor került.

Ez is érdekelheti

A jelölés ellenőrzésére minden hazai gyártótól bekértük a termék gyártmánylapját, a nem hazai készítésű termékek esetében pedig a külföldi gyártó által kiállított termékspecifikációt. Mindezek figyelembevételével és a vonatkozó jogszabályok alapján megvizsgáltuk, hogy a jelölés valóban megfelel-e az előírásoknak.

A legtöbb terméket érintő, a paradicsom mennyiségi jelölésére vonatkozó hibákon kívül előfordult, hogy adalékanyag mentesként jelöltek egy terméket, ami valójában többféle adalékanyagot is tartalmazott (sűrítő- és savanyúságot szabályozó anyagot, valamint antioxidánst). Ezen kívül nem jelölték az összetevők között adalékanyagként, csak ízesítőként a termékleírás alapján adalékanyagnak (antioxidánsnak) minősülő összetevőt.

Ha tudni szeretné, milyen adalékanyagokat használnak a ketchupokban, kattintson ide!

Ugyanebben az esetben feltüntetésre került a „színezékmentes” információ is, amely szintén megtévesztő, ugyanis az uniós adalékanyagos rendelet szerint a ketchup nem tartalmazhat színezéket. A „GMO-mentes” jelölés ketchup késztermékre nem használható, egy esetben mégis előfordult. Az Európai Unióban engedéllyel rendelkező, géntechnológiával módosított növényfajták között nem szerepel a paradicsom, így nincs is engedélyezett génmódosított  változata.

Egy ketchupnál kétféle tartósítási eljárást is alkalmaztak, a termék megnevezéséhez kapcsolódóan azonban csak a hőkezeléssel történő tartósítási eljárást jelölték, a késztermék viszont tartósítószert (kálium-szorbátot) is tartalmazott. Ez esetben a „hőkezelés” termékmegnevezés utáni kiemelése megtévesztő.

Cukormentes vagy mégsem?

Hét termék jelölésén különböző tápanyag-összetételre vonatkozó állítást találtunk. Mit jelentenek ezek?

  • hozzáadott cukrot nem tartalmaz (ez az állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt élelmiszert. Azonban ha az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.)
  • light (A „light” vagy „lite” direkt fordítása szerint a termék könnyű. A „light” kifejezés a „csökkentett” állításokra vonatkozó feltételek teljesülése esetén használható, tehát általában arra utal, hogy legalább 30%-kal csökkentették a termék energia-, illetve cukortartalmát.)
  • kevesebb cukor és só (50 %-kal kevesebb cukrot és 50 %-kal kevesebb sót tartalmaz)
  • 60 %-kal illetve 50 %-kal kevesebb kalória

Az állításokat minden esetben az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló uniós rendeletnek megfelelő módon kell feltüntetni a csomagoláson.

Egy esetben kifogásoltuk az állítás feltüntetésének módját, amelyen a „light” jelzőt, valamint a minimum 30 százalékos cukorcsökkentés mértékét jelölték. A terméken azonban nem az uniós rendelet szerint meghatározott cukorcsökkentés legalább 30 %-os mértékét kell feltüntetni, hanem a csökkentés valódi mértékét kell jelölni (pl. 60 %-kal kevesebb cukorral).

Mivel a ketchup termékek természetes módon is tartalmaznak cukrot, ezért a jelölésükön a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz állítás” mellett mindig megtaláljuk a „természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” állítást.

Minden terméknél laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztük a tápértékjelölésen szereplő cukortartalom összmennyiségét (a mono- és diszacharidokat egyaránt). Ide tartoznak a fruktóz (gyümölcscukor), a glükóz vagy dextróz (szőlőcukor), a laktóz (tejcukor), a maltóz (malátacukor) és a szacharóz (köznapi nevén cukor, répacukor vagy nádcukor) is. A vizsgálat során mért cukormennyiségeket összehasonlítottuk a tápértékjelölésen szereplő értékekkel.

Négy termék esetében a mért cukor mennyisége a felső tűréshatár felett volt, tehát ténylegesen több cukrot tartalmazott a feltüntetettnél.

Több ketchupnál pedig az energiatartalom jelölt értékét hibásan számolták ki, az energiatartalomba a rost és a szerves savak energiaértékét is bele kell számolni.

Érdemes figyelni a javasolt energia bevitelre (RI)!

Az uniós jelölési rendelet határozza meg felnőttek esetében az egyes tápanyagok beviteli referenciaértékeit is (RI): A javasolt referencia beviteli érték energiában kifejezve (8400 kJ vagy 2000 kcal) megfelel egy közepesen aktív életmódot folytató felnőtt ajánlott energia bevitelének. Ha a vásárló figyelemmel kíséri a címkén látható tápanyag beviteli referenciaértékeket, megfelelő döntést tud hozni a termék megvásárlásáról, sőt célzottan figyelheti a saját maga számára fontos összetevők mértékét.

Tehát, ha a tápértéktáblázatban a cukrok sorában 9 g szerepel, akkor a cukrok esetében az RI% 10% lesz, mert a cukrok napi beviteli referenciaértéke 90 g. Vagyis az adott élelmiszer 100 g-jának elfogyasztásával, a napi ajánlott cukorbevitel 10 százalékát már fedezte!

Előfordult, hogy a tápértéktáblázatban szereplő beviteli referencia értékek nem megfelelően kerültek feltüntetésre több tápanyagnál is. Önkéntes beviteli referencia érték jelölés esetén az „RI százalékot” meg kell adni az energiára, összes zsírra, telített zsírsavakra, szénhidrátokra, cukrokra, fehérjékre és a sókra is, nem lehet egy-egy tápanyagot kihagyni, ez egy termék esetében szintén kifogásolható volt.

Egy terméknél a magyar nyelvű jelölésen feltüntetett tápértékadatok eltértek a termékspecifikációban és az idegen nyelvű jelölésen feltüntetett adatoktól.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk