Image default

Ketchup

A palackba zárt paradicsom

A paradicsomot, illetve az azt tartalmazó élelmiszereket széles körben kedvelik, számos módon fogyaszthatjuk. Asztalunkra már a konzervgyárak által sűrítményként feldolgozott változatos formában kerül – például ketchupként.

Ez is érdekelheti

Az, hogy vajon miért szeretjük annyira, meglepő módon tudományosan is igazolható, ugyanis egy japán kutató (Ikeda Kikunae) a paradicsomban fedezte fel a glutaminsavat és a glutamin ízt, amit „umami”-nak (jelentése: jóízű, kellemes) nevezett el. Szerinte ez az ún. „ötödik íz”, amely az alapvető édes, sós, keserű és a savanyú ízhatást egészíti ki. A glutaminsav a többi glutamáthoz (pl. nátrium-glutamát) hasonlóan ezt az umami ízt adja, valamint felerősíti az élelmiszerek egyéb ízeit is. A paradicsomban természetes forrásként van jelen a „glutaminsav”, amit a köztudatban leginkább ízfokozó tulajdonságú vegyületként ismerünk.

Tudtad -e?

Az emberi szervezet egészségének megőrzésében nélkülözhetetlenek az antioxidáns vegyületek, ezért manapság nagy erővel folyik a különböző táplálékok természetes antioxidáns tartalmának vizsgálata.

Tápanyag-összetétele alapján egy érett paradicsom víztartalma 93-96% között mozog, amelyben oldott állapotban szénhidrátokat, szerves savakat, ásványi anyagokat, vitaminokat és természetes színanyagokat találunk. A paradicsom ezen kívül rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek közül a legfontosabbak: a karotinoidok (likopin, β-karotin), a polifenolok és a C-vitamin. Kiváló likopin forrás, amely kedvező élettani hatása rendszeres fogyasztás esetén érvényesülhet. Kevésbé ismert tény, de a likopin hő hatására nem bomlik el, vagyis a feldolgozott paradicsom termékekben, így a ketchupban is megtalálható!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk