Image default

Milyen összetevőket tartalmazhat, avagy hogyan lehet „E-mentes” a ketchup?

A trendek, akárcsak a divatvilágban, az élelmiszerek esetében is folyamatosan változnak. Volt, amikor az emberek körében a zsír volt a legnagyobb ellenség, később felváltotta a szénhidrát, napjainkban pedig egyre többet lehet hallani az E-számokról, amelyek, akárcsak egy halloweeni rémtörténet szörnyetege, a frászt hozzák az emberekre. De valójában mik is ezek az E-számok és mikor nevezhetünk egy terméket E-mentesnek? Valóban létezik olyan, hogy E-mentes ketchup?

Ez is érdekelheti

Az E-szám nem más, mint egy kód, ami az élelmiszer-adalékanyagok jelölésére szolgál. Ezek olyan anyagok, amiket önmagukban általában nem fogyasztunk, ám az élelmiszerhez technológiai célból hozzáadva annak alkotórészévé válnak.

Vegyük például az E 300-at! Bár első hallásra ijesztően hangzik, ez az adalékanyag tulajdonképpen nem más, mint az aszkorbinsav – hétköznapi nevén C-vitamin –, amit az élelmiszeriparban többnyire antioxidánsként használnak. Így már nem is annyira rémisztő, igaz?

Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználásának szabályait az Európai Unió tagállamaiban, tehát hazánkban is az 1333/2008/EK rendelet írja elő. A jogszabály szerint egy adalékanyag csak akkor, és olyan mennyiségben adható az élelmiszerhez, hogy az a fogyasztó egészségére ne jelentsen kockázatot. Ugyancsak alapvető követelmény, hogy az adalékanyag felhasználása nem vezetheti félre a vásárlót, használata technológiailag indokolt és más módon nem helyettesíthető, továbbá az alkalmazása előnyökkel jár (pl. tartósít, megőrzi a tápértékét, vonzóbb lesz a megjelenése).

Tehát az E-mentes termék olyan élelmiszer, amihez az előállítás technológiai folyamata során nem adtak hozzá élelmiszer-adalékanyagot. Ideértendőek például az élelmiszer-színezékek, édesítőszerek, tartósítószerek, antioxidánsok, savanyúságot szabályozó anyagok, sűrítők, zselésítők, stabilizátorok, ízfokozók. A kérdés csupán csak annyi, lehet-e úgy tartós ketchupot előállítani, hogy ne kelljen hozzáadni élelmiszer-adalékanyagot? A válasz igen.

A ma ismert ketchup egy paradicsom alapú, fűszerezett ételízesítő. Jellegzetes, sűrűn folyó termék, amelynek alapanyaga a sűrített paradicsom, a cukor és a só. Ezeken kívül a gyártás során megengedett az ecet, a vöröshagyma, a citromsav és a jellegzetes ízt adó, esetleg állományjavító anyagok hozzáadása is. A ketchupot tartósíthatják hőkezeléssel és/vagy tartósítószerek alkalmazásával.

Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy E-szám mentes ketchupot vásároljunk, akkor nem csak az E számokat kell keresnünk az összetevők között, hiszen az adalékanyagokat a csoportnév után az adalékanyag kémiai nevével is lehet jelölni (pl. étkezési sav: E 330 vagy étkezési sav: citromsav).

Ha többet szeretne megtudni az E-számokról, azt a Nébih  E-szám kereső felületén megteheti.

Forrás: Nébih

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk