Image default

A legkedveltebb ketchupok

A ketchupok hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi mely termékek léphettek fel a dobogóra? Cikkünkből kiderül!

Ez is érdekelheti

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ezúttal 38 féle ketchupot kóstolhattak.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők 5 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a ketchupokat: külső megjelenés, szín, állomány, illat és íz.

  • Külső megjelenésében elvárható, hogy a termék fényes legyen. Fűszer részecskék látható jelenléte megengedett.
  • A ketchupot sötétvörös színárnyalat jellemzi, színe kielégítő, ha kissé világosabb vörös, illetve enyhén barnás színű.
  • A termék állománya megfelelő, ha homogén, egyöntetű, krémesen folyó, kiválástól mentes.
  • A jó ketchup paradicsomillatú, fűszeres, enyhén savas, minden idegen illattól mentes.
  • A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz, ami akkor kielégítő, ha paradicsom ízű, savanykás, édeskés, sós, harmonikus fűszerezésű, minden idegen íztől mentes a termék.

A kedveltségi vizsgálat eredményeképpen kétféle kedveltségi rangsor született, külön a tartósítószer felhasználásával készült és a tartósítószer-mentes termékeknél.

A kóstolóink által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a ketchupok íze, melynek értékelése során a Lomee Premium Paradicsomketchup csemege diadalmaskodott a tartósítószer-mentes termékek között. A tartósítószerrel készült termékeknél a Felix Ketchup csemegét találták a legfinomabbnak a résztvevők.

A tartósítószer felhasználásával készült termékek értékelésénél (amelybe már beletartozik a külső megjelenés, szín, állomány, illat és az íz is) a Kalocsai Ketchup végzett az élen, holtversenyben a Felix Ketchup csemegével. A második helyezést a Tesco Ketchup nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára az Aro Ketchup léphetett fel.

Kóstolóink következetességét bizonyítva a legfontosabb tulajdonság, az íz-pontozás során legkedveltebbnek ítélt Lomee Premium Paradicsomketchup csemege az összesített értékelésben is a dobogó legfelső fokára állhatott a tartósítószer-mentes termékek között, az édesítőszerekkel készített változata pedig az ezüstérmet tudhatja magáénak. A bronzéremmel az Alnatura Bio paradicsomos ketchup büszkélkedhet.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk