Avagy a kávé meghatározása és jellemzői a Magyar Élelmiszerkönyv alapján
Egy mediterrán ország kávézójának teraszán eszpresszót kortyolgatva vagy a munkahelyen egy gyorsan bekevert instant élénkítő hatását várva az élmény merőben más. Egy dolog azonban mégis közös bennük: a kávé. Egy finom feketét iszogatva nézzük meg, mi is e közkedvelt ital hivatalos meghatározása!
A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) értelmezése szerint a kávé egy- vagy többfajta nyerskávé pörkölésével, emberi fogyasztásra alkalmas kávéital készítésének alapjául szolgáló termék.
A megfelelő kávé esetében a kávészemek kívül-belül egyenletesen barnultak és egy meghatározott, minimum koffeintartalommal bírnak. Őrölt és szemes formában egyaránt forgalomba kerülhet, azonban idegen anyagot semmiképpen nem tartalmazhat a termék.
A MÉ alapján 5 termékcsoportot különítünk el:
- kávé
- kávékeverék
- instant kávékeverék
- pótkávé
- kávéspecialitások
Ez is érdekelheti
A MÉ-ben egyébként az egyes termékcsoportok jellemzőit is megismerhetjük az alábbi szempontok szerint:
- felhasznált összevetők listája
- minőségi jellemzők
- csomagolási és tárolási feltételek
- jelölés
- előállítás folyamata