Image default

Kiegyenlített minőség

Interjú Svajda Győzővel, a Polder Kft. ügyvezető igazgatójával

Sport fűmagkeverék terméktesztünk apropóján felkerestük az egyik hazai fűmag előállítót, hogy minél többet megtudjunk a fűmagkeverékekről. Svajda Győző, a szombathelyi Polder Kft. ügyvezető igazgatója már több mint 40 éve foglalkozik fűmagokkal, tapasztalatait ezúttal velünk is megosztotta.

Ennyi év tapasztalata után biztosan van kedvenc fűfaja. Elárulja melyik faj áll legközelebb a szívéhez?


A kedvencem a felemáslevelű csenkesz, mivel nagyon jó a szárazságtűrő képessége és magfogás szempontból, azaz termelői szemmel is kiváló. A fűmag, fűfajta kedveltsége alapvetően ízlés dolga. Egyszer hazavittem a kertembe egy kékes színű fajtát, amit nagyon szépnek találtam, míg a családomnak egyáltalán nem tetszett. Ez mindenkinél változó. Van, aki a finom vékonyszálú füvet szereti, más a sűrű bokrosat.

Önnek mit jelent, hogy egy magkeverék minőségi?


Azt, hogy a zsák azt tartalmazza, amit ráírnak. Továbbá az is marad legalább három évig. A vásárló ilyenkor biztos lehet benne, hogy valóban szép gyep fejlődik a magból, nincs benne gyom, szennyeződés, nincsenek benne holt magok. A Polder Kft-nél elsősorban viszonteladóknak értékesítjük a vetőmagot, de természetesen bármikor kiszolgáljuk a legkisebb megrendelőket is. Ha bármilyen minőségi panasz felmerül, kártalanítjuk a viszonteladót és a vásárlót is. Bár ilyen nagyon ritkán fordul elő. Tehát garanciát vállalunk a termék minőségéért.

Milyen okai lehetnek annak, ha nem lesz gyep a magokból?


Sok múlik a tároláson. Például ha a fűmagot nedvesség éri, nagyon sokat veszít a minőségéből. A talaj is meghatározó tényező. Egyszer egy vásárlónk szólt, hogy a kertje egynegyedében nem kelt ki a fű. Küldtünk neki frissen a gyártósorról öt kiló magot. Utóbb kiderült, hogy egy korábbi építkezésnél rossz minőségű talajt hordtak oda. Jeleztük is neki, ha az új magokból sem kel ki a fű, érdemes lesz kicserélni a talajt. Olyan is előfordul, hogy a boltban a terméket sok év után is megpróbálják eladni. A magok azonban néhány év alatt elvesztik a csírázóképességüket. A negyedik évtől már mi sem tudunk felelősséget vállalni.

Ha a negyedik évtől már nem tudja azt a minőséget hozni egy fűmag, miért találkozhatunk velük az üzletek polcain?


A magoknak nincsen hivatalos „szavatossági ideje”, ezért a boltban, ha nem fogy el, bármennyi ideig ott hagyhatják. Emiatt nagyon fontos, hogy fűmagot is körültekintően vásároljunk. Érdemes mindig a legújabb fémzárszámú terméket választani, mert az azt jelenti, hogy a mag a fémzárolás időpontjában még biztosan jó volt.

Svajda GyőzőHogyan folyik a fűmagok termelése és minősítése?


Sok éve bevált rendszert követünk. Meghatározott paraméterekkel és árral szerződést kötünk a nyersárura a termelőkkel. Amikor a mag beérkezik az üzemünkbe, minden kocsit külön mintázunk és minősítünk. A vetőmag ezt követően bekerül a laborba és komplett minősítésen esik át. A tisztítás után ismét megvizsgáljuk a minőséget, és csak ezután fémzároltatjuk a terméket. Még azokat a fajokat is leellenőriztetjük a hatósággal, amelyeknél nem kötelező a fémzárolás. Szeretjük, ha hivatalos minősítés is van mögöttünk.

Már a szántóföldön is ellenőriznek?


Természetesen, ez kötelező is. Ha valami nincs rendben, az már a szántóföldi szemle során kiderülhet.

Ez is érdekelheti

Ha jól értem, akkor főleg magyar magokkal dolgoznak.


Igyekszünk minél több hazai nemesítésű fajtát használni, hiszen itthoni körülmények között ezek fejlődnek jobban. A Keszthelyi Egyetemmel együttműködve nagy figyelmet fordítunk a fajtafenntartásra is. Vannak viszont olyan füvek, amiket itthon nem lehet termeszteni, mert nincs nemesítője vagy fajtafenntartója, esetleg csak öntözött körülmények között termeszthetőek. Ilyen például a rétiperje vagy a cérnatippan. Az igazi díszkertekbe vagy golfpályákra ezek kellenek, viszont termesztésüket szántóföldi körülmények között nem vállalta be eddig itthon senki. Tehát dolgozunk külföldi partnerekkel is, elsősorban németekkel és dánokkal.

A  keverékeiket változtatják attól függően, hogy milyen volt az adott évi termés?


Nem. Számunkra nagyon fontos a kiegyenlített jó minőség, így a legtöbb keverékünkön évek óta nem változtattunk. Ami egyszer kiválóan bevált, abba nem nyúlunk bele. Egyéni megrendelés esetén készítünk újfajta keveréket, vagy ha egy pályázathoz, amikor előre meghatározott keveréket kell használni. Tanácsot is szívesen adunk a vásárlóinknak. A legnagyobb öröm számomra, amikor elégedetten visszatérnek a vevők. Úgy hiszem, ez a minőség egyik legjobb fokmérője.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk