Sokan csak nehezen vagy egyáltalán nem tudják elképzelni, hogy állati eredetű élelmiszerek fogyasztása nélkül éljék az életüket. Csakhogy manapság ezen alapanyagok lecserélése már nem okoz problémát. Bemutatjuk, hogy melyek a legnépszerűbb alternatívák!
A vegán étrend minden húsétel és állati eredetű termék kerülését jelenti. Tehát nemcsak a kész étel esetében kell figyelnünk, hanem az elkészítésnél használt hozzávalók és alapanyagok sem tartalmazhatnak ilyen összetevőket. Kiváltásukra számos alternatíva létezik ma már.
Tejtermékek
Az egyik széleskörűen elterjedt kategória a tejtermékek növényi alternatívái, amelyek már a legtöbb háztartásban ismertek. A vegán étrendet követők számának növekedése és az ételintoleranciák egyre gyakoribb előfordulása is indokolttá tette, hogy minél több opció elérhető legyen a boltokban. Ide sorolhatjuk – többek között – a népszerű növényi alapú italokat, a különböző sajthelyettesítőket vagy éppen a tejföl imitátumokat. Ezek a termékek főleg kókusz, rizs, szója, mandula, zab és kesudió alap felhasználásával készülnek.
Kíváncsi, milyen tejszín alternatívákkal találkozhat a boltokban? Kattintson!
Húsok és húskészítmények
A húsok pótlásánál az egyik kézenfekvőbb választás a tofu, de emellett sokféle, húshoz hasonló állagú termék kapható. Ilyen lehet például a divatos szejtán, a gabonakolbász, a borsófehérjéből készült termékek és a jackfruit, másnéven: jákafa gyümölcs. A választásunk eshet bármelyikre, hiszen megfelelő fűszerezéssel elkészítve, nem fogunk csalódni bennük.
Sütemények
Sütés során a vajat könnyedén lecserélhetjük növényi margarinra. A szintén közkedvelt állati eredetű zselésítő anyagok egyszerűen helyettesíthetők növényi eredetű változatukkal, az agar-agarral. Sütemény receptekben gyakori összetevő a tojás, melyet pótolhatunk vízzel elkevert chiamaggal vagy lenmaggal. Tojásfehérje helyett pedig jól használható az aquafaba, azaz: a csicseriborsó leszűrt leve, ami ugyanúgy kemény habbá verhető.
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége; Eufic. Plant-based protein: all you need to know to get enough of it. 2022.; Azmina Govindji. The Vegan Diet – how to do it the healthier way. 2020.; Heather Russell. Introducing the Vegan Eatwell Guide. 2020.; www. proveg.com