Image default

Mi legyen a használt macskaalommal?

Környezetvédelmi szempontból is fontos kérdés, hogy mihez kezdhetünk a használt macskaalommal. Egyszerűen dobjuk a szemétbe? Vagy lehúzhatjuk a WC-n? Cikkünkből kiderül!

Korábbi cikkünkben bemutattuk, milyen típusú és milyen összetételű macskaalmok közül választhatunk. A használt alom megsemmisítésének meghatározó tényezője, hogy miből készül kis kedvencünk macskaalma. Lássuk a csomagolásokon feltüntetett információk szerinti lehetőségeket!

Amennyiben például bentonit, mészkő, zeolit vagy agyag anyagú almokat vásárolunk, használat után a kommunális hulladéktárolókba tudjuk csak dobni ezeket. Hasonló a helyzet a szilikát alapú macskaalommal is. Mivel nem bomlik le, és mérgező is lehet, ezért ezt a típust is a szemetesbe helyezzük.

Vannak olyan macskaalmok is, melyeken feltüntetik, hogy biológiailag lebomlóak. Ezek mindegyike valamilyen növényből készül, és nedvesség hatására csomósodnak. Ha az ilyen típusú alomból alomlapáttal kivesszük a csomókat, akkor lehúzhatjuk a WC-n, mert a vízben szétbomlanak. Azonban emiatt fontos figyelembe venni a lefolyónk méretét és állapotát is, nehogy problémát okozzon!

Több terméken szerepel továbbá, hogy komposztálható a megmaradt alom. A háztáji komposztegységeknél azonban előfordulhat, hogy nem érnek el elég magas hőmérsékletet (kb. 73°C) ahhoz, hogy elpusztítsák az alomban jelenlévő kórokozókat. Ezt tehát érdemes szem előtt tartani a lehetséges fertőzések elkerülése érdekében. (Forrás: A. Kijlstra, B.G. Meerburg, M.F. Mul: Animal-friendly production systems may cause re-emergence of Toxoplasma gondii, NJAS, 119-132., 2004.; Jackie Carroll: Cat Feces In Compost: Why You Should Not Compost Cat Waste, 2021.)

Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot macskaalom vásárlásához. Ha kíváncsi, kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk