Image default

Csomósodó, nedvszívó és pelletes – ez a macskaalmok világa

Benti macskatartás esetén az egyik legfontosabb kiegészítő a macskaalom. Az üzletek és internetes webáruházak kínálata igen széles, ráadásul többféle típussal is találkozhatunk. Nem egyszerű a választás, de cikkünkkel segítünk eligazodni a macskaalmok sokaságában!

Típusok

A macskaalmokat összetevőik szerint három típusba sorolhatjuk:

  • A csomósodó almok leggyakrabban bentonitból készülnek, de ismerünk olyanokat is, melyek ásványi alapanyagok keverékéből, növényi rostból vagy kukoricából állnak. Ezekben az almokban nedvesség hatására csomók képződnek, amelyek egyszerűen eltávolíthatók az alomlapát segítségével.
  • A nedvszívó típusú almok fő összetevői lehetnek a kvarchomok, az attapulgit vagy az ásványi szemcsék (jellemzően kvarchomok és mész keveréke). Ide sorolhatjuk továbbá a szilikátos, azaz a szilika gélből készülő macskaalmot is. Ezek – nevükből adódóan – magukba szívják a nedvességet.
  • A pelletes macskaalmok újrahasznosított fából készülnek és könnyen lebomlanak. A darabok magukba szívják a nedvességet, majd szétesnek, így szitálva könnyen el tudjuk választani a fűrészport az ép daraboktól.

A kínálatban elérhető termékek között illatosított macskaalmok is akadnak; például levendula, zöldalma, fű vagy akár narancs illatúak is.

Kiszerelés

A macskaalmok különböző kiszerelésben elérhetőek, tehát az igényünknek megfelelően választhatunk közülük. 3,4 és 20 kilogramm, illetve 3,8 és 40 liter között kaphatóak, melyeket műanyag vagy papír zsákokba, esetleg dobozokba csomagolnak.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk