Image default

Penészgomba és idegenanyag-tartalom – avagy mit miért vizsgáltunk a macskaalmokban?

Ezúttal macskaalmok kerültek a laboratóriumba, melyekben a szakemberek – többek között – a penészgomba és az idegen anyagok esetleges jelenlétét figyelték meg. Lássuk a részleteket!

Penészgomba

A penészgombák a soksejtű gombák egy csoportjába tartoznak, amelyet életmódjuk és külső megjelenésük miatt sorolnak egy kategóriába. Eltérő felületeken különböző színű bevonatot képeznek. A nagy számban termelt spóratartóknak köszönhetik bolyhos megjelenésüket.

A penészgombák lebontják a közvetlen környezetükben található szerves anyagokat, így bizonyos termékek megromlását vagy az épületek szerkezeti elemeinek meggyengülését okozhatják.

A penészgombák és spóráik szinte mindenhol megtalálhatóak. A házipor egy részét is a spóráik alkotják. Nagyobb mennyiségben légzési nehézséget és allergiás tünetet válthatnak ki.

Megnyugtató azonban, hogy a macskaalmokban mért penészgombák száma egyetlen termék esetében sem lépte át az 1*102 értéket.

Idegenanyag-tartalom

Minden olyan kémiai és allergén szennyezést vagy észlelhető méretű tárgyat, ami a fogyasztó/ használó egészségét veszélyezteti, esetleg az elégedetlenségét váltja ki, idegen anyagnak tekintünk. A szállítási, gyártási vagy tárolási hiányosságok következtében kerülhetnek idegen anyagok a termékekbe.

A macskaalomokban idegen anyag lehet például a kődarab, kavics, fadarab, gyöngy, műanyag és a vakolatdarab, de rosszabb esetben fém-, valamint üvegdarab is előfordulhat bennük.

Ugyanakkor megnyugvásra adhat okot, hogy habár a macskaalmok esetében nincs határérték az idegenanyag-tartalomra, ilyen szennyeződés csak nagyon kis mennyiségben volt fellelhető bennük. Üveg- és fémdarab pedig egyáltalán nem fordult elő ezekben a termékekben.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk