Image default

Mi a toxoplazmózis, és van-e okunk félni tőle?

Egyszerűen megfogalmazva: a toxoplazmózis egy egysejtű parazita (Toxoplasma gondii) által okozott betegség. Ez az egyik leggyakoribb parazitabetegség, ami szinte minden melegvérű állatot és az embereket is képes megfertőzni. Vajon mennyire kell tartanunk tőle, és hogyan védhetjük ki? Cikkünkből kiderül!

A toxoplazmózis az állatoknál és az egészséges emberek esetében is csak ritkán okoz gondot, ráadásul legtöbbször észrevétlen marad. Leggyakoribb tünetei a láz, az étvágytalanság és a letargia. Azonban más panaszok is előfordulhatnak attól függően, hogy a fertőzés akut vagy krónikus-e, és hogy a parazita hol helyezkedik el a szervezetben. Általában a macskákhoz kötjük ezt a betegséget, mert leggyakrabban ők azok, akik bélsarukkal képesek üríteni a parazitát, míg a többi állat vagy ember nem tud tovább fertőzni, bennük “nem szaporodik”.

Tudta?

A macskák az első fertőzést követően kb. 10 napig ürítik a toxoplazmát.

Van-e okunk félni tőle?

A parazitabetegségek ezen fajtája általánosságban nem veszélyes az egészséges emberi szervezetre, ugyanakkor az immunhiányos embereknél és a kismamáknál előfordulhat, hogy súlyosabb problémákat okoz. Viszont fontos leszögeznünk: önmagában az a tény, hogy macskát tartunk, még nem jelenti azt, hogy mindenképpen toxoplazmával fertőzött. Az emberek rendszerint sokkal nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg a nyers hús és a mosatlan gyümölcsök, zöldségek fogyasztásától, mint a macskaalom ürítésétől!

Tudta?

Azok a benti macskák, amelyek nem vadásznak zsákmányra és nem fogyasztanak nyers húst, valószínűleg nem is fertőződnek meg.

Kis odafigyeléssel megelőzhető a baj!

Minimális az esélye annak, hogy egy fertőzött macska megérintésével máris kitesszük magunkat a parazitának, ugyanis az állat általában nem hordozza a parazitát a bundáján. Továbbá az sem valószínű, hogy a macskaharapás vagy karmolás következtében bárki megfertőződne. Ám jogosan merül fel a kérdés, hogy felelős macskatartóként mit tehetünk a fertőzés elkerülése érdekében. Erre adunk tippeket.

  • Cicánkat lehetőleg ellenőrzött és biztonságos ételekkel etessük, és ha lehet, ne engedjük, hogy nyers húst vagy köztes gazdákat, például rágcsálókat egyen.
  • Mivel a macskaürülékben is legalább 24 órába telik, mire a parazita fertőzőképessé válik, ezért minél gyakrabban ürítsük az almot! Mindezt elővigyázatosan tegyük: viseljünk kesztyűt, utána pedig minden esetben alaposan mossunk kezet!

Forrás: www.vet.cornell.edu; www.merckvetmanual.com; www.parkallatorvos.hu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk