Image default

Macskaalmok nagyító alatt

Vajon mit rejtenek a macskaalmok? Segítünk a felelős cicagazdiknak! Összehasonlító vizsgálatunkon 26 terméket vettünk górcső alá a Nébih laboratóriumában. Lássuk az eredményeket!

Ha benti cicát tartunk, az egyik legalapvetőbb dolog, amire szükségünk van, a macskaalom. A nagyobb üzletekben, kisállatboltokban és online áruházakban is többféle típus elérhető, így könnyebben megtalálhatjuk azt, ami nekünk, gazdiknak és a kis kedvencünk számára is ideális lehet.

Megnéztük a kínálatot, és – bár kifejezett jogszabályi előírás nem vonatkozik rájuk – felmérő jelleggel megvizsgáltunk 26 macskaalmot. Típusukat tekintve 20 csomósodó és 6 nem csomósodó alom került be a terméktesztbe. A csomósodó almok főként bentonit alapúak voltak, de előfordultak köztük növényi alapanyagokból készült termékek. A nem csomósodó almok többsége szilikából készült, de találkoztunk természetes ásványi anyagokból álló termékkel is. Kiszerelésük 3,6 és 12 kilogramm, valamint 5 és 12 liter között mozgott.

Laboratóriumi vizsgálatok
  • Salmonella spp
  • Enterobaktérium
  • Penészgomba
  • Mikroorganizmusok száma
  • Idegenanyag-tartalom
  • Portartalom

macskaalom

Enterobaktérium

A macskaalmokon szakembereink elvégezték az alapvető laboratóriumi vizsgálatokat, így a szalmonella és enterobaktérium mérést is. Az 1. napon mesterséges fertőzéssel, beállított sejtkoncentrációjú enterobaktérium szuszpenzióval szennyezték az almokat – az ürüléket imitálva –, és meghatározták a baktériumok számát a fertőzést követően. A fertőzés utáni 2. napon eltávolították a macskaalmok szennyezett részét, majd megmérték a visszamaradó almokban lévő enterobaktérium-számot.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a macskaalmok biztonságosak, ugyanis a fertőzés utáni 2. napon, a legtöbb macskaalom enterobaktérium-száma csökkent.

 

A csomósodó almok közül három esetben tapasztaltak szakembereink jelentősebb szaporodást a többi termékhez képest, de még ezek az értékek sem jelentenek veszélyt az állatok egészségére. Mindenesetre érdemes körültekintően bánni a macskaalmokkal, és gazdiként is sokat tehetünk a biztonságosságuk érdekében: fontos odafigyelni a rendszeres tisztításra és fertőtlenítésre.

Kíváncsi a vizsgálat részleteire? Cikkünkben bemutatjuk, hogyan vizsgálták az enterobaktériumok számának változását az almokban mesterséges fertőzést követően.

Tudta?

Azoknak a macskáknak az ürüléke, melyek kinti és benti környezetben egyaránt megfordulnak, megfertőzheti szalmonellával, illetve számos más kórokozóval a gazdájukat.
A megelőzés egyik fontos feltétele, hogy a macska ne fogyasszon nyers húst. Emellett kezeljük kellő körültekintéssel a macska wc-t, azaz: rendszeresen cseréljük az almot, kesztyűt viselve mielőbb távolítsuk el a szennyezett részeket, fertőtlenítsük az alomtálcát, és mindig alaposan mossunk kezet, ha végeztünk.

Penészgomba

Megvizsgáltuk a macskaalmok penészgombaszámát is, hiszen ezek magas számban, belégzés útján kockázatot jelenthetnek az állatra és a gazdára.

Az enterobaktérium-vizsgálathoz hasonlóan itt is megnyugtató eredmények születtek: a tesztben résztvevő termékek között nem találtunk penészes macskaalmot.

Mikroorganizmusok száma

A macskaalmok gyártási folyamata nem teljesen steril körülmények között történik, ezért ellenőriztük a termékek mikroorganizmus-számát.

Kiderült, hogy az almokban mért értékek a normál tartományba esnek, így nem leselkedik veszély az állatokra.

Portartalom

A macskaalmok esetében további fontos paraméter a portartalom vizsgálata, hiszen a használhatóságot is befolyásolja, ha nagyon porzik a termék. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomósodó almok átlagos portartalma 1,37%(m/m) volt, a nem csomósodó almok pedig nagyságrendileg 0,34%(m/m) port tartalmaztak.

A vizsgált termékek eredményeit összehasonlítva megállapítható, hogy egy csomósodó macskaalom jelentősebb mennyiségű, 8%(m/m) feletti port tartalmazott.

Idegenanyag-tartalom

Előfordulhat, hogy a termékekbe a gyártás és a csomagolás során oda nem illő anyagok kerülnek, amelyek veszélybe sodorhatják az állatok egészségét.  Ellenőriztük tehát a laboratóriumban, hogy a tesztben résztvevő macskaalmokban fellelhetőek-e ilyen szennyeződések.

Szakembereink a Nébih laboratóriumaiban 7 macskaalomban találtak kis mennyiségű idegen anyagot: gyöngyöt, fa- és vakolatdarabot, illetve kavicsot.

A végső rangsor kialakítása során pontlevonással járt, ha az adott termék a laboratóriumi eredmények alapján idegen anyagot tartalmazott.

Mi legyen a használt macskaalommal? Cikkünkből kiderül!
Szupermenta-tipp
  • Macskaalom vásárlásakor figyelmesen olvassuk el a csomagoláson feltüntetett információkat, hogy a saját igényeinknek és a kis kedvencünk számára is megfelelő terméket válasszuk.
  • Lényeges, hogy a macskaalomból mielőbb távolítsuk el a szennyezett részeket, figyeljünk oda a rendszeres alomcserére, és az alomtálca fertőtlenítésére.
Kíváncsi, mely termékek kerültek a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk