Hamarosan megjelenő szilvapálinka terméktesztünk apropóján az alapanyag fajtájára is kíváncsiak voltunk.
A Nemzeti Fajtajegyzékben jelenleg 24 Államilag Elismert szilvafajta van. Ezenkívül 13 tájfajta létezik, melyekből cikkünkben 16-ot be is mutatunk. Tájegységenként változó, milyen szilvafákat telepítenek, így a belőlük készülő pálinka is eltérő lehet.
Besztercei szilva
Sokoldalúan felhasználható fajta, alakját tekintve hosszúkás, színe sötétkék vagy vörös, felülete hamvas. A gyümölcshús része sárgászöld-aranysárga árnyalatú, állagában lédús, de kemény. Íze kifejezetten finom és harmonikus.
Stanley szilva
A Stanley savas-édes ízű, kevésbé zamatos, zöldessárga húsú, megnyúlt tojásdad alakú sötétkék hamvas szilvafajta.
Bluefre szilva
Igen nagytermetű a többi fajtához képest, ellipszis alakú, bár kissé aszimetrikus. Színe sötétkék már-már feketébe nyúló, ezzel ellentétben a belseje sárgászöld. Ízét tekintve édeskésen savas.
Ez is érdekelheti
Csacsanszka Lepotica szilva
Tojásdad alak, hamvas sötétkék héj, aranysárga hús, kellemes édes-savas ízvilág jellemzi.
Csacsanszka Rodna szilva
Jellemzői javarészt megegyeznek az előző fajtával, kivétel alóla az édes-savas ízt.
Tegera szilva
Középnagy-nagy termetű, ovális alakú liláskék, kemény húsú fajta.
’Nemtudom P3’ , azaz a Penyigei szilva
Sokak úgy tartják, ebből a kistermetű, hamvas liláskék szilvafajtából készül a legfinomabb pálinka, amely magas cukortartalmának és zamatainak tudható be.
Jojo szilva
Középnagy-nagy méretű, ovális sötétlila, sárga húsú, harmonikus ízű, jellegét tekintve édes-savas.
President szilva
Nagy, megnyúlt és gömbölyded. Hamvas sötétlila héj, zöldessárga lédús gyümölcshús, kissé zamatos enyhén savas íz jellemzi.
Debreceni Muskotály szilva
A Debreceni Muskotály elliptikus alakú, sötétlila borítású, aranysárga húsú, kemény, de lédús gyümölcs. Érettségét elérve intenzív muskotályos illattal és zamattal bír.
Althann Ringló szilva
Nagy, gömb alakú termés. Héja hamvas, különleges zöldessárga-rózsaszín-lila színben pompázik, húsa zöldessárga, kemény és igen lédús. Ízéről könnyen felismerhetjük, mivel savanykás édessége mellett fűszeres karaktereket is vélhetünk felfedezni.
Haganta szilva
Nagy mérettel, szép sárga, finom gyümölcshússal büszkélkedhet.
Silvia szilva
A Silvia fajta ovális, nagytermetű. Héja liláspiros-liláskék, igen tetszetős aranysárga belsővel és jó ízzel rendelkezik.
Elena szilva
Közepes, megnyúlt alakú, hamvas sötétkék, kiváló ízű, magas cukortartalmú szilvafajta.
Presenta szilva
Kifejezetten jó pálinka alapanyag. Közepes termetű, zamatos és magas cukortartalmú, liláskék, sárgahúsú gyümölcs.
Zöld ringló szilva
A zöld ringló édes és zamatos, zöldessárga héjú és húsú gyümölcs.
Továbbra is kövessétek szemmel a Szupermenta felületeit, ha még többet szeretnétek megtudni a pálinkákról. Azt tudjátok már, hogy melyik lett a legjobb szilvapálinka?
(Forrás: kerteszetszolnok.eu)